Broj žrtava zemljotresa u Izmiru porastao na 109

Spasioci pretražuju još pet zgrada u potrazi za nestalima (EPA)
Spasioci pretražuju još pet zgrada u potrazi za nestalima (EPA)

Usljed posjedica zemljotresa koji je prošle sedmice pogodio Egejsku regiju, u Turskoj je poginulo 109 osoba, saopćile su vlasti u utorak.

Na liječenju je zadržano 138 povrijeđenih, dok je iz bolnica otpušteno 898 pacijenata, podaci su kojima raspolaže Uprava za vanredne situacije (AFAD), prenosi Anadolija.

Najveći broj žrtava, njih približno 100, registrirano je u Izmiru, dok su dvije djevojčice poginule na grčkom otoku Samos, prenosi Tanjug.

U zemljotresu je povrijeđeno 994 osoba u Izmiru, od kojih je još 147 na bolničkom liječenju, a spasioci pretražuju još pet zgrada u potrazi za nestalima.

Angažirano je oko 8.000 spasilaca i 25 pasa tragača.

Još 800 slabijih potresa

Podignuto je više od 3.500 šatora i 13.000 kreveta, koji služe kao privremeno sklonište za ljude koji su ostali bez krova nad glavom.

Kako se navodi, ovo je najsmrtonosniji zemljotres koji je pogodio Tursku u posljednjih desetak godina.

Turska je među seizmički najaktivnijim zonama u svijetu, a tokom prošlosti je svjedočila nekoliko razornih zemljotresa, uključujući i onaj jačine 7,6 stepeni, koji je Marmaru pogodio 1999. godine.

Zemljotres jačine od skoro 7,0 stepeni koji je u petak potresao egejsku obalu Turske i grčki otok Samos osjetio se do Atine i Istanbula, a najviše je štete izazvao je u Izmiru.

Nakon prvog zemljotresa, osjetilo se više od 800 slabijih potresa.

Izvor: Agencije


Povezane

Nastavljena je potraga za osobama koje su zarobljene u ruševinama nakon katastrofalnog zemljotresa koji je u petak pogodio Izmir u Turskoj. Osamdeset i tri osobe su poginule, a gotovo hiljadu je povrijeđeno, dok je 700 ljudi prinudno iseljeno iz stanova. Za njih je formiran poseban kamp u Izmiru. Teško oštećene zgrade ruše se građevinskim mašinama. Inspekcijski nadzor […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO