Njemačka poziva na uzdržanost nakon ubistva iranskog naučnika

Iranski naučnik Mohsena Fakhrizadeh ubijen je u atentatu u predgrađu Teherana u petak
Iranski naučnik Mohsena Fakhrizadeh ubijen je u atentatu u predgrađu Teherana u petak

Njemačka je danas pozvala sve strane da pokažu uzdržanost poslije ubistva šefa iranskog programa nuklearnog naoružanja Mohsena Fakhrizadeha, kao i da izbjegnu eskalaciju tenzija, koja bi mogla da podrije razgovore o iranskom atomskom programu.

“Nekoliko nedelja uoči stupanja američke administracije na dužnost, važno je sačuvati prostor za razgovore sa Iranom kako bi spor oko iranskog nuklearnog programa mogao da se riješi putem pregovora”, rekao je portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova u saopštenju Reutersu, prenio je Tanjug.

Zbog toga, kako je dodao, Njemačka poziva sve strane da se uzdrže od svih koraka koji bi doveli do dalje eskalacije situacije.

Fakhrizadeh, ubijen u napadu u predgrađu Teherana u petak, za zapadne obavještajne agencije je bio glavni pokretač iranskih pokušaja u razvijanju nuklearnog oružja. 

Iran negira da je Fakhrizadeh bio uključen u to te da je pokušavao da obogaćivanjem urana napravi nuklearno oružje. 

Međutim, smatra se da je on vodio ono što agencija za nuklearnu energiju UN-a i američke obavještajne službe smatraju koordinirani program nuklearnog naoružanja koji je zaustavljen 2003. godine, piše Reuters.

New York Times je, pozivajući se na tri neimenovana obavještajna zvaničnika, u petak navečer objavio kako je Izrael odgovoran za ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika.

Taj izvještaj je objavljen pošto je nekoliko iranskih funkcionera okrivilo Izrael za njegovo ubistvo, i najavilo odmazdu, uključujući i iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Izraelski novinar Josi Melman, ekspert za obavještajnu službu Mosad objavio je na Twitteru da je ubistvo veliki psihološki i profesionalni udarac za Iran, a predsjednik SAD-a Donald Trump je to retvitao.

Iranske vođe zaprijetili da će osvetiti Fakhrizadeha

Iranske religijske vođe i vojni lideri zaprijetili su da će se osvetiti zbog ubistva Mohsena Fakhrizadeha u petak, što bi moglo dodatno povećati napetosti na Bliskom istoku i šire. 

“Naš je narod mudriji od toga da upadne u zamku cionističkog režima (Izrael) … Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo našeg naučnika u odgovarajuće vrijeme”, rekao je Rouhani na sastanku vlade koji je prenosila televizija. 

“Još jednom su zle ruke globalne arogancije i cionističkih plaćenika umrljane krvlju iranskog sina”, rekao je Rouhani i dodao da ubistvo Fakhrizadeha neće usporiti rad na nuklearnom naoružanju. 

Izrael je odbio komentirati ubistvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Iransko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je naučnik koji se smatrao ključnom figurom iranskog nuklearnog programa, ubijen u napadu koji se dogodio istočno od Teherana.  Mohsen Fakhrizadeh je bio povezan s iranskom Revolucionarnom gardom, a Amerika mu je nametnula sankcije 2008. godine. Iranski mediji navode da je Fakhrizadeh ubijen dok se vozio automobilom u blizini […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO