Turska: EU nema kontakt sa realnošću Sjevernog Kipra

Ankara je podržala djelimično otvaranje Varoshe prošli mjesec, što su kritizirali Sjedinjene Američke Države, Grčka i kiparski Grci (EPA)

Turska je u petak odbacila poziv Europskog parlamenta da joj se uvedu sankcije zbog nedavne posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Turskoj Republici Sjeverni Kipar, ocijenivši da zastupnici nemaju kontakt s realnošću, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Europski parlament usvojio je u četvrtak neobavezujuću rezoluciju u znak podrške Kipru, članici EU-a, pozivajući europske čelnike da „djeluju i uvedu stroge sankcije” Turskoj. Europski čelnici razmotrit će moguće uvođenje sankcija Turskoj na samitu u decembru.

Turska se spori s Grčkom i Kiprom oko prava na istraživanje nalazišta prirodnog plina u istočnom Sredozemnom moru.

Erdogan je razljutio Kipar posjetivši 15. novembra Varoshu, napušteno ljetovalište na ničijoj zemlji od turske invazije 1974. Ankara je podržala djelimično otvaranje Varoshe prošli mjesec, što su kritizirali Sjedinjene Američke Države, Grčka i kiparski Grci.

Samo Turska priznaje Tursku Republiku Sjeverni Kipar, dodaju agencije.

Kiparsko pitanje

Glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy kritizirao je rezoluciju Europskog parlamenta i optužio ga da je „vođen predrasudama i da nema kontakta s realnošću” kad je riječ o Kipru.

„Ako se nastavi s tim pristupom i mentalitetom, tijela EU-a neće moći dati konstruktivan doprinos rješenju kiparskog pitanja“, poručio je.

Erdogan zagovara rješenje kiparskog pitanja s dvije posebne države.

Zastupnici Europskog parlamenta upozorili su da djelimično otvaranje Varoshe slabi šanse za obuhvatno rješenje kiparskog pitanja, produbljuje podjele i utvrđuje trajnu podjelu otoka.

Pozvali su Tursku da Varoshu vrati njegovim zakonitim stanovnicima pod privremenom upravom UN-a i da se suzdrži od poteza koji mijenjaju demografsku ravnotežu na otoku putem ilegalnog naseljavanja.

Azerbejdžan, Sirija, Libija

Održivo rješenje za ujedinjenje Kipra može se postići samo dijalogom, diplomatijom i pregovorima, poručili su i pozvali Europsko vijeće da bude jedinstveno u pogledu turskih nezakonitih poteza i da uvede stroge sankcije.

Zastupnici su ponovili da podržavaju rješenje kiparskog pitanja na osnovi federacije dviju zajednica i dviju zona s jedinstvenim međunarodnim pravnim statusom.

Parlament je ocijenio da turske nezakonite i jednostrane vojne akcije u istočnom Sredozemlju krše suverenitet Grčke i Kipra, a podsjetio je i na tursku podršku Azerbejdžanu u sukobu u Nagorno-Karabahu te njene akcije u Libiji i Siriji, dodaju agencije.

Izvor: Agencije