Izvori iz Izraela: Tajni put Netanyahua u Saudijsku Arabiju

Sastanku Netanyahua i Bin Salmana prisustvovali su i šef Mossada Yossi Cohen i američki državni sekretar Mike Pompeo (AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu putovao je u Saudijsku Arabiju, te se tamo sastao sa prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i američkim državnim sekratarom Mikeom Pompeom, tvrde izvori iz Izraela.

Kako piše izraelski list Haaretz, sastanku u gradu Neomu prisustvovao je i šef Mossada Yossi Cohen.

Ured izraelskog premijera odbio je komentirati tu informaciju, no, na internetskim stranicama koje prate aviosaobraćaj, taj let je registrovan.

Avion je poletio iz Izraela oko 19:30 sati po lokalnom vremenu, sletio u Neom, te je tamo ostao prizemljen dva sata.

Prema informacijama sa stranica koje prate aviosaobraćaj, u Izrael se vratio pola sata iza ponoći.

Radi se o istom privatnom avionu kojim je Netanyahu u nekoliko navrata posjetio Rusiju, a kojim je nedavno trebao ići i u Washington na ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, prije nego što je promijenjen plan putovanja.

Gantz i Ashkenazi nisu znali za sastanak

Prema izvorima, na koje se poziva Haaretz, zamjenski premijer Izraela i ministar odbrane Benny Gantz i ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi nisu znali za sastanak.

Tokom vikenda, saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud dotakao se nedavnih sporazuma o normalizaciji, govoreći da Saudijska Arabija „dugo podržava normalizaciju s Izraelom, ali da se prije toga treba dogovoriti trajni i potpuni mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca.

Kako tvrdi Haaretz, sve se ovo dešava za vrijeme turneje Mikea Pompea po zaljevskim zemljama, gdje administracija predsjednika Donalda Trumpa nastoji ojačati strategiju protiv Irana, „prve prijetnje u regiji“.

Odlazeći američki državni sekretar i Trumpova administracija pokušavaju privoljeti Saudijsku Arabiju da se pridruži ostalim arapskim zemljama koje su normalizirale odnose s Izraelom, a na to je osim UAE-a i Bahreina, pristao i Sudan.

Izvor: Mediji