Sud zabranio miješanje u uređivačku politiku Glasa Amerike

Sud zabranjuje mješanje u uređivačku nezavisnost i prava novinara Glasa Amerike (Arhiva)

Federalni sud u Washingtonu izdao je preliminarnu odluku kojom se zvaničnicima američke Agencije za globalne medije (USAGM) i njenom šefu Michaelu Packu zabranjuje miješanje u uređivačku nezavisnost i prava novinara Glasa Amerike (VOA) i drugih mreža koje agencija nadzire, a koja su im garantirana Prvim amandmanom američkog Ustava.

Presudom, koju je donijela glavna sutkinja Beryl Howell, djelimično je odobren zahtjev grupe podnosilaca tužbe protiv agencije.

To je privremena mjera kako bi se zaustavili dalji potezi od agencije, na koje se žalba odnosi, dok se ne održi suđenje, prenosi Tanjug, pozivajući se na VOA.

Žalbu je podnijelo petero zvaničnika Agencije za globalne medije koji su u augustu poslani na prinudni odmor te programska direktorka VoA Kelu Chao.

Oni tvrde da su potezi koje je preduzeo novi šef USAGM-a bili nezakoniti i prekršili Prvi amandman, kao i zakonski princip kojim se mediji unutar agencije štite od vanjskih utjecaja.

Presuda sutkinje Howell je veliki udarac za Packa, bivšeg konzervativnog producenta dokumentarnih filmova, koga je predsjednik Donald Trump izabrao da bude na čelu Agencije za globalne medije.

Ostavke, smjene, zamrznut budžet

Od kada je, krajem juna, Senat potvrdio Packovo imenovanje, rukovodioci VoA i drugih mreža su ili podnijeli ostavke ili smijenjeni, budžet je zamrznut, kao i mogućnost novog zapošljavanja, a Pack je zaustavio obnavljanje viza stranim novinarima agencije.

Uz to, Packovi politički postavljenici provodili su interne istrage novinara i urednika za koje su sumnjali da proizvode izvještaje nepovoljne po Trumpa i administraciju, što je – prema tužbi – djelovalo kao zastrašivanje i utjecalo na rad urednika i novinara.

Prema sudskoj naredbi, zvaničnicima USAGM-a, uključujući Packa, zabranjeno je da se “miješaju u kadrovske odluke” koje se odnose na uredničko osoblje u VoA i sestrinskim organizacijama, da direktno komuniciraju s urednicima i novinarima, s izuzetkom direktora tih mreža ili uz njihovu dozvolu, kao i da provode istrage sadržaja, novinara i navodnog kršenja etičkih pravila u medijima pod nadležnošću agencije.

Izvor: Agencije