Bahreinski ministar u prvoj posjeti Izraelu

Aldullatifa Al Zayanija u Tel Avivu je dočekao izraelski kolega Gabi Ashkenazi, uz direktan televizijski prenos (Anadolija)

Delegacija Vlade Bahreina, na čelu s ministrom vanjskih poslova, doputovala je u srijedu u prvu zvaničnu posjetu Izraelu, zemljom s kojom je u septembru normalizirala odnose.

Aldullatifa Al Zayanija u Tel Avivu je dočekao izraelski kolega Gabi Ashkenazi, uz direktan televizijski prenos.

Dvije zemlje nastoje uspostaviti saradnju koju promoviraju Sjedinjene Američke Države, u nastojanju da ojačaju antiiranski blok i daju podsticaj ekonomiji regije.

Prvi zvanični komercijalni let iz Maname nosio se je simboličan naziv GF972, referirajući na pozivni telefonski broj za Izrael.

Izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za Bliski istok Avi Berkowitz također je bio u avionu, koji je na putu do Izraela preletio Saudijsku Arabiju, koja se za sada odupire apelima SAD-a da i ona normalizira odnose s Izraelom.

Bahrein i njegov susjed Ujedinjeni Arapski Emirati 15. septembra su u Washingtonu potpisali sporazume u normalizaciji odnosa s Izraelom, što su Palestinci i njihovi saveznici nazvali “izdajom”.

Ti sporazumi narušili su arapski konsenzus, po kojem se normalizacija odnosa s Izraelom neće desiti do potpisa mirovnog sporazuma Izraela s Palestincima.

Al Zayani je u izjavio da je neophodno pronaći trajno rješenje sukoba na Bliskom istoku i pozvao je vlasti Izraela i Palestine da se vrate za pregovarački stol.

Pompeo u obilasku nelegalnih naselja

U okviru prve službene posjete Izraelu Al-Zayani se u Jerusalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Trojac se prije trilateralnog sastanka obratio novinarima, a Al Zayani je kazao da će Bahrein i Izrael od narednog mjeseca uspostaviti direktne komercijalne aviolinije te aktivirati sistem izdavanja elektronskih viza.

“Za uspostavu stvarnog mira na Bliskom istoku potrebno je okončati konflikt između Izraela i Palestine. Zato pozivam obje strane da se vrate za pregovarački stol i razgovaraju o mogućem rješenju na bazi uspostave dvije nezavisne države”, kazao je Al Zayani.

Šef izraelske vlade Netanyahu je kazao da je Al-Zaynova prva posjeta Izraelu značajna za obje zemlje, ali i prekretnica za mir u regiji.

Prema najavama, Pompeo će u Izraelu biti prvi američki državni sekretar koji će posjetiti izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, koja se, prema međunarodnom pravu, smatraju nelegalnim.  

Izvor: Agencije