Izraelski novinar: Pobjeda Bidena znači kraj Netanyahuove ere

Američki predsjednik Donald Trump (desno) i izraelski premijer Benjamin Netanyahu (EPA)

Britanski portal Middle East Eye objavio je analitički članak izraelskog novinara Merona Rapoporta u kojem navodi da radikalnu izraelsku desnicu čekaju teški dani kada američki predsjednik Donald Trump napusti Bijelu kuću, ali da ta promjena vjerovatno neće dovesti do snažne američke podrške Palestincima.

Rapoport je rekao da su pojedini krugovi izraelske desnice bili šokirani kada su američki mediji prošle subote objavili da je Joe Biden pobijedio na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dodaje da su mnogi aktivisti krajnje desnice u Izraelu sada zaokupljeni na društvenim mrežama na hebrejskom jeziku ponavljanjem izjava predsjednika Trumpa i njegovih saveznika o “krađi” izbora. Kaže da oni i dalje vjeruju da će se desiti neko “čudo” koje će na kraju zadržati Trumpa u Bijeloj kući.

Kao pokazatelj toga, Rapoport je spomenuo incident koji se dogodio na nezavisnom izraelskom Kanalu 13, kada je voditelj Avri Gilad, koji se smatra pristalicom ekstremne desnice, ukorio novinara jer je Bidena nazvao “novoizabranim predsjednikom”.

Rapoport je prokomentirao, analizirajući taj incident, da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je u više navrata opisivao Trumpa kao “najboljeg američkog predsjednika za Izrael”, naravno bio zadovoljan takvim Giladovim stavom.

Ali samo 12 sati nakon što su američki satelitski kanali objavili rezultate izbora, Netanyahu je objavio tvit u kojem je poželio sve najbolje novoizabranom predsjedniku Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris.

Rapoport je u svojoj analizi skrenuo pažnju na to da Netanyahu u čestitki Bidenu nije koristio izraz “izabrani predsjednik”. Ali ono što začuđuje, smatra autor, jeste činjenica da Netanyahu nije slijedio primjer ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Kine Xi Jinpinga i drugih stranih lidera koji nisu čestitali Bidenu na pobjedi.  

Trump je Netanyahuu dao Golan… Arapi su na to odgovorili saopćenjima

Autor kaže da bi se Rusija i Kina mogle nositi s američkim predsjednikom koji ima neprijateljske tendencije prema njima, ali da Izrael to ne bi mogao učiniti.

Netanyahu je u opasnosti

U članku se ističe da će kraj Trumpove ere naštetiti Netanyahuovoj političkoj poziciji. Tokom parlamentarnih izbora koji su održani tri puta u proteklih 18 mjeseci u Izraelu, Netanyahu je svoje osobno prijateljstvo s Trumpom prikazivao kao dokaz koji potvrđuje da je on drugačiji vođa, što je bilo vidljivo i u sloganima na lecima i promotivnim brošurama predizborne kampanje na kojima je bila fotografija Netanyahua uz Trumpa.

Netanyahuova kampanja željela je time poslati poruku da ima najboljeg kandidata u odnosu na mlađe političare i njegove potencijalne suparnike poput vođe stranke “Plavo-bijeli” Bennyja Gantza ili šefa stranke “Budućnost postoji” Yaira Lapida, te da svima njima nedostaje međunarodno iskustvo koje Netanyahu ima.

Saznanje da Netanyahu više neće moći ponovo koristiti tu prednost za postizanje političkih ciljeva vjerovatno će utjecati na njegovu spremnost da se kandidira za četvrti krug parlamentarnih izbora, navodi se u analitičkom članku. Bez Trumpove podrške izraelskom premijeru i sa krivičnim prijavama protiv njega, koje bi sud trebao saslušati početkom decembra, Netanyahu bi se mogao ustručavati kladiti na izbore.

Rapoport vjeruje da će poraz Trumpa na nedavnim američkim izborima još više oslabiti Netanyahua, ali je još zanimljivije pitanje od Netanyahuove sudbine to koliko će Bidenova pobjeda utjecati na status Izraela, pogotovo ako se uzme u obzir njegov odnos s Palestincima.

Iako je prerano da se to zna, ističe da se već u ovoj fazi može pretpostaviti da će se Izraelu smanjiti prostor za manevriranje, bez obzira na to hoće li na čelu vlade biti Netanyahu, vođa stranke ”Jevrejski dom” Naftali Bennett ili čak Gantz.

Sudbina plana za aneksiju

Prema članku, Biden će dolaskom na vlast u SAD-u okončati izraelsku aneksiju novih palestinskih teritorija. Biden je to jasno rekao i nema razloga vjerovati da će postupiti drugačije kada službeno postane predsjednik, što će biti težak udarac za izraelsku radikalnu desnicu, kazao je autor.

Rapoport kaže da postoji još jedno pitanje koje se odnosi na širenje naselja. Dok je bivši američki predsjednik Barack Obama na početku svog prvog mandata nametnuo Izraelu odluku da zamrzne izgradnju naselja, Trump je odlučio voditi drugačiju politiku. Državni sekretar Mike Pompeo objavio je u novembru 2019. godine da američka vlada više ne smatra naselja kršenjem međunarodnog prava, a “sporazum stoljeća” ih je uvrstio u teritoriju namijenjenu Izraelu.

Međutim, Rapoport tvrdi da će Biden imati drugačiji stav. On je bio Obamin zamjenik kada su Sjedinjene Američke Države bile suzdržane prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, omogućujući usvajanje Rezolucije 2234, u kojoj se navodi da doseljenička naselja predstavljaju “flagrantno kršenje međunarodnog prava”, na osnovu čega “nemaju pravnu valjanost”.

Trump je nadzirao potpisivanje mirovnog sporazuma Izraela sa UAE-om i Bahreinom

Međutim, to ne znači da će Bidenova administracija poduzeti bilo kakve stvarne korake da spriječi širenje naselja, dodaje autor. Ostaje veliko pitanje u kojoj mjeri će Bidenova administracija promovirati stvarno političko rješenje koje bi uključivalo okončanje izraelske okupacije ili izraelskog apartheida na Zapadnoj obali, smatra Rapoport.

Rješenje s dvije države

Autor ističe da je predsjednik izraelske stranke Meretz Nitzan Horowitz pozvao Bidena, u čestitki koju mu je poslao, “da radi na ponovnom uspostavljanju mirovnog procesa” između Izraela i Palestinaca.

Rapoport tvrdi da je ovaj poziv upravo “ono što plaši mnoge Palestince, i to s pravom, zajedno s radikalnom ljevicom u Izraelu”. Plaše se da će Biden nastaviti s istim besplodnim mirovnim procesom koji je doveo do pogoršanja okupacije, umjesto da je završi.

Prema predviđanjima Rapoporta, Biden će nastaviti pregovore o rješenju s dvije države, ali postoji velika vjerovatnoća da će se sve to zadržati samo na razgovorima. Međutim, odbacuje mogućnost da će Biden vršiti pritisak na Izrael da se povuče sa Zapadne obale i ukloni doseljenička naselja, što je obrazložio time da se Biden već ranije proglasio “cionistom”.

Prema Rapoportu, Biden želi nezavisnu palestinsku državu, ne zato što Palestinci imaju pravo na slobodu ili zato što želi okončati okupaciju Palestine, već zato što vjeruje da će nezavisna palestinska država učiniti Izrael jačim.

U članku se zaključuje da Netanyahu i izraelska desnica ne samo da su izgubili prijatelja u Bijeloj kući, već su izgubili i neograničeni prostor za manevriranje koju im je pružio Trump, a vrijeme će pokazati kakvi će biti stvarni rezultati ovih promjena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO