Frontex: Raste broj migranata koji u EU dolaze kopnom

Više od polovine migranata bili su Sirijci, a četvrtina Afganistanci (EPA)
Više od polovine migranata bili su Sirijci, a četvrtina Afganistanci (EPA)

Ilegalni prelasci migranata preko kopnene granice Evropske unije preko Balkana više su se nego udvostručili u zadnjih godinu dana, a dolasci preko Sredozemnog mora znatno su se smanjili u odnosu na 2019, saopćila je u utorak evropska agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex.

U oktobru je bilo gotovo 3.500 prelazaka kopnenom graničnom rutom preko Zapadnog Balkana, što je više nego za trećinu više nego u septembru, navodi Frontex.

U prvih deset mjeseci 2020. prvi podaci pokazuju da je opaženo više od 19.700 migranata, što je više nego dvostruko više od broja zabilježenog u istom razdoblju 2019., prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Više od polovine migranata bili su Sirijci, a četvrtina Afganistanci, navodi se u Frontexovom saopćenju.

Pad ukupnog broja dolazaka u EU

Ukupan broj dolazaka na teritorij EU-a pao je za 21 posto u odnosu na 2019, “uglavnom zbog pada broja dolazaka na istok i na zapad Sredozemlja”, napominje Frontex.

Na zapadu Mediterana, ukupan broj dolazaka u prvih deset mjeseci ove godine iznosi 13.400, što je pad od 37 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Broj dolazaka na istok Mediterana pao je za 75 posto u istom razdoblju. Ranije je prelazak iz Turske u Grčku bio jedna od glavnih migracijskih ruta na putu u EU.

Frontex je nekoliko medija optužilo da je umiješan u vraćanje migranata brodovima iz Grčke u Tursku.

Frontex pomaže Grčkoj, koja je glavna tačka ulaska migranata u EU, u Egejskom moru i na njenoj kopnenoj granici s Turskom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO