Moderna tvrdi da je njena vakcina efikasna 94,5 posto

Moderna je do rezultata stigla na osnovu testiranja 30.000 volontera (EPA)
Moderna je do rezultata stigla na osnovu testiranja 30.000 volontera (EPA)

Farmaceutska kuća Moderna je saopćila da je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv korona virusa 94,5 posto, a informacija se bazira na poslednjoj fazi kliničkog testiranja.

Ovo je druga američka kompanija koja je u samo sedam dana izbacila vakcinu s velikom efikasnošću protiv COVID-19.

Prije Moderne to je učinio Pfizer, a efikasnost njegove vakcine je nešto iznad 90 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Osim efikasnosti, izdvaja se još jedna bitna stvar kod Modernine vakcine – ne zahtijeva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama, već je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest mjeseci može se čuvati na temperaturi od minus 20.

Pfizerova vakcina mora biti čuvana na minus 70 stepeni, dok se ruska vakcina “Sputnjik V”, koja je, kako tvrdu Moskva, efikasna 92 posto, može čuvati na minus 18 stepeni.

Čeka se dozvola za upotrebu

Moderna je do ovih rezultata stigla na osnovu testiranja 30.000 volontera, a još čeka da zdravstveno regulatorno tijelo SAD-a dozvoli upotrebu.

Pandemija novog korona virusa usmrtila je najmanje 1,28 miliona ljudi, a više od 53 miliona zaraženih službeno je potvrđeno od izbijanja epidemije, među kojima se danas barem 33,5 miliona smatra izliječenima.

No ovaj broj dijagnosticiranih slučajeva odražava ipak tek dio stvarnog broja zaraženih.

Neke zemlje testiraju samo teške slučajeve, druge se uglavnom koriste testovima za otkrivanje kontakata, a mnoge siromašne zemlje imaju tek ograničene kapacitete za testiranje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO