Lider francuske opozicije: Muslimane trebamo poštovati

Treba prestati stalna sumnja prema muslimanskoj vjerskoj zajednici, rekao je Jean-Luc Melenchon (EPA)
Treba prestati stalna sumnja prema muslimanskoj vjerskoj zajednici, rekao je Jean-Luc Melenchon (EPA)

Lider francuske opozicije Jean-Luc Melenchon izjavio je da u Francuskoj postoji mržnja prema muslimanima, pod maskom sekularizma.

“Međutim, sekularizam ne znači mržnju prema religiji”, rekao je za televizijski kanal BFM-TV ovaj političar, bivši kandidat za predsjednika Francuske, lider ekstremno ljevičarskog pokreta Nepokorena Francuska i parlamentarni zastupnik iz mediteranske regije s brojnom muslimanskom populacijom.

Melenchon je poručio da muslimane treba poštovati te da konačno treba prestati stalna sumnja prema toj vjerskoj zajednici, prenosi Anadolija.

Macronove antiislamske izjave

Dodao je kako će nastaviti ponavljati ovakve i slične izjave iako se nekim ljudima to neće svidjeti, napominjući da se snažno protivi mržnji prema muslimanima.

Napominjući da je već dobio potpise 150.000 građana u znak podrške njegovoj kandidaturi na predsjedničkim izborima 2022. godine, Melenchon je kazao da bi trebalo promijeniti metodu borbe protiv terorizma u Francuskoj.

Njegove izjave su uslijedile nakon nedavnih antiislamskih izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i drugih francuskih političara.

Francuska je već nekoliko godina često poprište antiislamskih aktivnosti, a posebno oštre kritike i reakcije islamskog svijeta izazvao je  Macron svojim govorom o navodnoj krizi islama i neophodnosti restrukturiranja te religije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO