Video: Demonstranti u Jerevanu upali u zgradu vlade


[Norlur.am/Reuters]

Građani Jerevana su tokom protesta u ponedjeljak naveče protiv odluke o okončanju rata u Nagorno-Karabahu probili kordon snaga sigurnosti i upali zgradu jermenske vlade.

Reutersov video, kojeg je snimila ekipa medijskog portala Norlur.am, prikazuje grupu ljudi koja razbija staklena vrata te se probija u zgradu vlade broj 1 na Trgu Republike u Jerevanu, za zahtjevom da vide premijera Nikola Pašinjana.

“Agresivni demonstranti” razbijaju vrata kabineta, javila je agencija Tass, prenosi Tanjug.

Demonstranti su rušili vrata i razbijali namještaj u konferencijskim salama.

Pašinjan je poručio da će svako ko je bio uključen u nemire biti strogo kažnjen.

Pretučen predsjednik Skupštine

Pozivajući se na agencije, Tanjug je javio da su demonstranti tokom protesta fizički napali predsjednika Skupštine Armenije Ararata Mirzojana, a navodno su se čuli i pucnji na ulicama

U jednoj od objava na Facebooku, Pašinjan je naveo je da su iz rezidencije premijerke ukradeni parfem, sat, računar, vozačka dozvola i još nekoliko predmeta.

„Sve to su demonstranti uradili, naravno, zarad otadžbine“, napisao je Pašinjan. “Neke bitange su pretukle Mirzojana. Morao je na operaciju, ali njegov život nije u opasnosti”, dodao je.

Premijer Armenije prethodno je saopćio da je potpisao deklaraciju s liderima Rusije i Azerbejžana, Vladimirom Putinom i Ilhamom Alijevim, da se o okonča rat oko Nagorno-Karabaha.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavljaju sporazum.

Borbe, u kojima je, kako se pretpostavlja, poginulo nekoliko hiljada ljudi, izazvale su strah bi rat mogao zahvatiti širu regiju, s obzirom na to da Turska podržava Azerbejdžan, dok Rusija ima sporazum s Armenijom, gdje ima i svoju vojnu bazu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO