Turska u UN-u izrazila zabrinutost stanjem Ujgura u Kini

Turska će nastaviti pratiti pitanje Ujgurskih Turaka i muslimanskih manjina u Kini (EPA)

Turska je još jednom izrazila zabrinutost zbog nastavljenih kršenja ljudskih prava Ujgura u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Turska je tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda još jednom podsjetila kako ujgurskim Turcima treba biti zagarantiran i poštovan kulturološki i religijski identitet, navodi se u deklaraciji upućenoj Trećem odboru Generalne skupštine UN-a, prenosi Anadolija.

“Naglašavamo važnost uloge UN-a u rješavanju zabrinutosti i očekivanja međunarodne zajednice u vezi s praksom protiv Ujgurskih Turaka i ostalih muslimanskih manjina u Xinjiangu”, navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji je navedeno kako relevantna tijela UN-a igraju “važnu ulogu u evidentiranju situacije u vezi s ljudskim pravima u regiji” i daju “konkretne preporuke”.

Citirajući osam preporuka koje je UN-ov Odbor za eliminaciju rasne diskriminacije dao Kini u augustu 2018. godine, Turska je kazala kako su zabirnutosti i preporuke komiteta još uvijek primjenjive i da je “potrebno poduzeti neophodne korake u tom pogledu”.

‘Da Kina bude transparentna’

U deklaraciji je naglašeno tursko poštovanje teritorijalnog integriteta Kine i rečeno kako “i od međunarodne zajednice i od kineskih vlasti očekuju da se omogući Ujgurskim Turcima i muslimanskim manjinama u Xinjiangu da žive u miru i stabilnosti kao ravnopravni građani Kine”.

“Dodatno, njihov kulturološki i religijski identitet bi trebao biti poštovan i zagarantiran”, navodi se u deklaraciji.

Deklaracija je ukazala i na etničke, religijske i kulturološke veze s Ujgurskim Turcima, a navedeno je i kako su “izvještaji o praksama u vezi s ljudskim pravima Ujgurskih Turaka i drugih muslimanskih manjina u Xinjiangu izazvale značajnu zabrinutost”.

Turska je navela kako će nastaviti pratiti pitanje Ujgurskih Turaka i muslimanskih manjina u Kini na nekoliko međunarodnih platformi, među kojima su UN i Organizacija za islamsku saradnju (OIC), te navela kako će “nastaviti direktni i konstruktivni dijalog s Kinom na bilateralnom nivou”.

Turska je izrazila očekivanje da visokom komesaru za ljudska prava UN-a bude omogućena posjeta Xinjiangu i da će Kina djelovati transparentno o ovom pitanju.

Izvor: Agencije