Trudeau o karikaturama: Sloboda izražavanja ima svoje granice

Distancirajući se od pozicije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kanadski premijer zauzeo se za opreznu upotrebu slobode izražavanja (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau branio je slobodu izražavanja istovremeno ocjenjujući da ona “nije bez granica” te da ne bi trebala “samovoljno i bespotrebno povrjeđivati” određene zajednice.

“Uvijek branimo slobodu izražavanja”, rekao je kanadski premijer odgovarajući na pitanje o pravu na karikaturalno prikazivanje proroka Muhameda, kako je to napravio sedmičnik Charlie Hebdo.

“Ali sloboda izražavanja nije bez granica”, rekao je Trudeau na konferenciji za medije. “Moramo djelovati s poštovanjem prema drugima i trudeći se da ne povrijedimo samovoljno i nepotrebno one s kojima dijelimo isto društvo i istu planetu”.

Distancirajući se od pozicije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kanadski premijer zauzeo se za opreznu upotrebu slobode izražavanja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Osuda terorističkih napada

“U pluralističkom društvu, raznolikom kakvo je naše, moramo biti svjesni učinka svojih riječi, svojih postupaka na druge, posebno kad je riječ o zajednicama ili populaciji koja još uvijek živi s enormnom diskriminacijom”, rekao je Trudeau. 

Kao što je to učinio dan ranije s čelnicima Evropske unije, kanadski premijer inzistirao je na osudi nedavnih “užasavajućih i zastrašujućih” terorističkih napada u Francuskoj.

“To je neopravdano i Kanada svim srcem osuđuje te postupke, uvijek stojeći s našim francuskim prijateljima koji prolaze kroz izuzetno teška vremena”, istaknuo je Trudeau, kritikovan u Kanadi zbog odgađanja osude atentata na učitelja u Francuskoj kojemu je odrubljena glava.

Kanadski parlament u četvrtak je odao počast ubijenima u napadu počinjenom u crkvi u Nici, do kojeg je došlo istovremeno s ljutnjom na Francusku i predsjednika Macrona koja je zavladala Bliskim istokom zbog njegove odbrane prava na objavu karikatura u Francuskoj. 

Porodica napadača iz Nice koja živi u Tunisu u šoku

A porodica napadača iz Nice koja živi u Tunisu rekla je da se mladić prije dvije godine povukao i okrenuo vjeri, ali ne može vjerovati da je ubio tri osobe u crkvi.

“To nije normalno”, ponavljao je u petak za agenciju France Presse njegov brat Yassine, rekavši da ne razumije kako je Brahim Issaoui, koji je nedavno napunio 21 godinu, mogao to učiniti.

Brahim Issaoui, rođen u skromnoj porodici koja je imala osam kćerki i tri sina, živio je s roditeljima u skromnoj kući, u siromašnoj četvrti u predgrađu lučkog grada Sfaxa, u Tunisu.

Tuniške vlasti navode da mladić nije imao policijski dosje zbog terorizma. Ali “bio je kazneno gonjen zbog nasilja i droge”, rekao je Mohsen Dali, zamjenik glavnog tužitelja na prvostupanjskom sudu u Tunisu. “Ilegalno je napustio zemlju 14. septembra”.

U srijedu navečer nazvao je porodicu i rekao da je upravo stigao u Francusku iz Italije, gdje je radio u berbi maslina i kamo je prije mjesec i pol doputovao preko Sredozemnog mora.

“Rekao je da je u Francuskoj lakše naći posao i da je u Italiji previše ljudi”, rekao je Yassine.

Njegova majka Gamra plače držeći u ruci fotografiju sina u bijeloj majici s kapuljačom.

Kaže da je prekinuo školovanje u prvom razredu srednje škole da bi “popravljao motocikle”.

Kada je uštedio nešto novca otvorio je omanju neformalnu benzinsku pumpu kakve se viđaju u mnogim mjestima širom Tunisa.

“Rekla sam mu neka tim novcem (oko 400 eura) unajmi manju trgovinu i pokrene posao. Odgovorio mi je da želi napraviti kućicu kako bi mogao prodavati gorivo”.

‘Čitava je porodica zgranuta’

“Prije gotovo dvije godine” se povukao i počeo “moliti”, dodala je. “S posla je išao kući, nije izlazio i nije se ni s kim družio”.

Prije toga, često je navečer znao doći pijan. “Pio je i drogirao se. Govorila sam mu: Mi smo u potrebi, a ti rasipaš novac. Odgovorio bi: Ako Bog hoće, okrenut će me na pravi put.”

No ta promjena ne znači da je bio ubica, misli njegova sestra Aida.

“Skromna smo porodica, ali naš brat nije ubica, nije terorist i ekstremist, želimo da nam pomognete otkriti istinu”, rekla je obraćajući se “porodicama žrtava”.

“Ako je on zaista to učinio, neko je morao biti iza njega”, dodala je.

“Čitava je porodica zgranuta. Svi smo protiv terorizma i sramimo se zbog toga!”, rekao je rođak Kaies Issaoui.

Brahima Issaouija se sumnjiči da je nožem ubio tri osobe u četvrtak u crkvi u Nici i zatim je teško ranjen primljen u bolnicu, navodi francusko pravosuđe.

Tunis je osudio napad i otvorio istragu.

Izvor: Agencije