Foreign Policy: Zašto SAD ne bi smio prodati lovce F-35 Emiratima?

Postoji veliki rizik da će sporazum dovesti do transfera američke tehnologije u Rusiju preko Abu Dhabija (Reuters)

Prodaja američkih borbenih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogla bi dovesti do toga da Rusija dobije pristup američkoj tehnologiji, navodi novinar Samuel Ramani u tekstu koji je objavio američki časopis Foreign Policy.

Ramani u tekstu ističe je da UAE postao treća arapska zemlja koja je uspostavila pune diplomatske odnose s Izraelom, što je važan događaj, koji je pokrenuo mnogo rasprava o skorom dogovoru o prodaji američkih borbenih letjelica F-35 Abu Dhabiju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu javno se usprotivio tom dogovoru, ali Trumpova administracija radi na kompromisu koji bi omogućio američkoj vladi da proda borbeni avion pete generacije Abu Dhabiju, a da pritom ne potkopa izraelsku kvalitativnu vojnu prednost u regiji.

U članku se ističe da je očuvanje izraelske kvalitativne vojne prednosti, odnosno sposobnosti da odgovori na agresiju regionalnih protivnika tehnološkom i taktičkom superiornošću, služilo kao vodeće načelo američke politike na Bliskom istoku od 1960-ih, a od 2008. godine je kodificirano u američkim zakonima.

Abu Dhabi i mogući ratni zločini

Prema autoru, moguća prodaja borbenih aviona UAE-u naišla je na protivljenje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Navodni ratni zločini koje je UAE počinio u Libiji, a uključuju napad na pritvorski centar za izbjeglice u blizini Tripolija, napad dronom, u kojem su u januaru stradali nenaružani kadeti u Tripoliju, kao i nadzor nad objektima za mučenje u Jemenu, doveli su do etičkih dilema u ovom dogovoru.

Također je ukazao da postoji zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija i Kina isporuče Iranu sofisticiranu vojnu tehnologiju, kako bi se suprotstavio poboljšanim zračnim sposobnostima UAE-a zahvaljujući tom sporazumu, ako se on provede.

Iako su gore spomenuti strahovi dovoljni da izazovu zabrinutost zbog dogovora, rastuće strateško partnerstvo između UAE-a i Rusije pruža jednako uvjerljivo obrazloženje za odlaganje prodaje F-35 Abu Dhabiju.

Iako se UAE često smatra najpouzdanijim partnerom Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv terorizma u arapskom svijetu, Abu Dhabi je sarađivao s Rusijom na jačanju međunarodnog legitimiteta sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i omogućavanju odmetnutom libijskom generalu Khalifi Haftaru da počne napad na Tripoli, piše u članku.

Rusija i UAE potpisali su  prvi sporazum o strateškom partnerstvu u junu 2018. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je princa prestolonasljednika Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda kao “starog prijatelja” uoči posjete UAE-u oktobru 2019. godine, što je rezultiralo novim trgovinskim sporazumima između dvije države, vrijednim 1,3 milijarde dolara.

Sigurnosno partnerstvo s Rusijom

Autor smatra da bi se u svjetlu ovog rastućeg partnerstva Sjedinjene Američke Države trebale suzdržati od prodaje F-35 UAE-u sve dok Abu Dhabi ne poduzme konkretne korake za okončanje partnerstva s Rusijom.

Presedan obustave prodaje F-35 Turskoj, nakon što je kupila ruski raketni odbrambeni sistem S-400 i najavila planove za saradnju s Rusijom na izgradnji sistema S-500, Washington bi trebao primijeniti na UAE, kazao je.

Ako se UAE ne distancira od Rusije, postoji veliki rizik od transfera američke tehnologije u Rusiju preko Abu Dhabij, te da će se ruski protivraketni odbrambeni sistemi moći suprotstaviti borbenim avionima F-35, piše autor.

Dodaje da je sigurnosno partnerstvo između Rusije i UAE-a dublje od odnosa s Turskom, jer se zasniva na prodaji oružja i logističkoj saradnji, pored aktivne saradnje na razvoju sistema naoružanja.

Stoga su rizici povezani s prodajom F-35 Abu Dhabiju veći u odnosu na Tursku.

Unatoč napetostima koje proizlaze iz diplomatskih odnosa između Abu Dhabija i talibana te vojne podrške separatističkim pobunjenicima u Čečeniji tokom njihovog rata s Rusijom u periodu od 1994. i 1996. godine, UAE je bio četvrti najveći kupac ruskog oružja 2000. godine, navodi se u članku.

Saradnja Emirata s grupom ‘Wagner’

Autor ističe da su Ujedinjeni narodi u septembru izvijestili da mnogi ruski i emiratski avioni ilegalno opskrbljuju Haftarove snage u Libiji, što potvrđuje logističku koordinaciju između ruskih i emiratskih snaga na tom polju.

Uz to, privatni vojni kontraktori iz ruske grupe “Wagner” proveli su izviđačke misije kao podršku zračnim napadima koje su bespilotne letjelice Emirata pokrenule u Libiji.

UAE sudjeluje u regrutiranju vojnika iz Čada i Sudana, kako bi se borili za grupu “Wagner”.

Rusija i UAE redovno razmjenjuju obavještajne informacije o operacijama protiv pobunjenika u Siriji, koje jačaju stisak režima Bashara al-Assada.

Autor zaključuje da Sjedinjene Američke Države moraju izvršiti pritisak na Emirate zbog njihovog odnosa s Rusijom.

Poduzimajući mjere po ovom pitanju, američki donositelji odluka također će se suprostaviti strateškom partnerstvu koje je igralo važnu ulogu u potkopavanju američke hegemonije na Bliskom istoku.

Time bi Amerika, također, mogla razviti sigurniji odnos s UAE-om i okončati ozračje nekažnjivosti, koje omogućava Abu Dhabiju da otvoreno prkosi američkim interesima u regiji.

Izvor: Agencije