Grčki sud naložio hapšenje čelnika organizacije Zlatna zora

Ukupno 39 članova Zlatne zore ići će u zatvor, a sedam ih je proglašeno krivim za 'vođenje zločinačke organizacije' (EPA)
Ukupno 39 članova Zlatne zore ići će u zatvor, a sedam ih je proglašeno krivim za 'vođenje zločinačke organizacije' (EPA)

Grčki sud naredio je hapšenje i slanje u zatvor Nikosa Mihaloliakosa, lidera ekstremno desničarske organizacije Zlatna zora i ostalih rukovodilaca, koji su osuđeni na po 13 godina zatvora.

Apelacioni sud u Atini odbacio je zahtjev za suspenziju zatvorskih kazni za Mihaloliakosa i rukovodilaca Iliasa Kasidiarisa, Yiannisa Lagosa, Giorgosa Germenisa, Iliasa Panagiotarosa, Panagiotisa Iliopoulosa i Nikosa Papasa.

Odlukom suda, ukupno 39 članova Zlatne zore ići će u zatvor, od kojih je sedam proglašeno krivim za “vođenje zločinačke organizacije”, prenosi Anadolija.

Kazne za ostalih 12 od ukupno 51 optuženika kojima se sudilo u okviru predmeta su odgođene.

Grčki mediji navode kako su se članovi Zlatne zore, čije je hapšenje naloženo, počeli samoinicijativno predavati policiji.

Ubistvo pjevača Pavlosa Fyssasa

Sudski postupak protiv Zlatne zore, nakon što je optužena da djeluje poput kriminalne organizacije, pokrenut je nakon što je pristalica te političke partije Yorgos Rupakias 2013. godine nožem usmrtio pjevača Pavlosa Fyssasa, koji je bio poznat po ljevičarskim stavovima.

Nakon istrage, podignuta je tužba protiv Michaloliakosa, lidera Zlatne zore, i još 68 osoba, uključujući zastupnike ove stranke, zbog optužbi da su “upravljali oružanom kriminalnom organizacijom i bili njeni članovi”.

Sudski postupak, koji je trajao više od pet godina pred Apelacionim sudom u Atini, okončan je 7. oktobra tako što je, poslije čak 454 ročišta, ustanovljeno da je Zlatna zora djelovala kao kriminalna organizacija.

Nakon što sud objavi visinu kazni, oni koji su proglašeni krivima bit će uhapšeni i poslani u zatvor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO