Ponovljeni izbori za parlament Kirgistana 20. decembra

Predsjednik Kirgistana Ženbekov podnio je prošle sedmice ostavku, nakon nereda koji potresaju tu zemlju od početka mjeseca (EPA)

Ponovljeni parlamentarni izbori u Kirgistanu bit će održani 20. decembra, saopćila je Centralna izborna komisija, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

“Članovi Centralne izborne komisije odlučili su danas da ponovljeni izbori za parlament Kirgistana budu održani 20. decembra“, rekao je glasnogovornik Komisije, prenosi TASS.

Kako je rekao, pripreme za održavanje novih izbora počinju od danas.

Predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov podnio je prošle sedmice ostavku, nakon nereda koji potresaju tu zemlju od 4. oktobra.

Nasilni nemiri

Ženbekov je prethodno imenovao Sadira Žaparova, političara koji je tražio njegovu ostavku, za novog premijera u pokušaju da okonča političku krizu koja je zahvatila zemlju.

Nemiri u Kirgistanu izbili su poslije saopćavanja rezultata parlamentarnih izbora, održanih 4. oktobra, kada se u centru Biškeka okupilo se na hiljade nezadovoljnih ljudi koji su provalili u zgradu vlade i parlamenta i sukobili se sa policijom.

Predsjednik Kirgistana je optužen da je učestvovao u namještanju rezultata parlamentarnih izbora i za kupovinu glasova i zastrašivanje birača.

Centralna izborna komisija je poništila rezultate izbora poslije nasilnih demonstracija, a dva dana nakon toga Ženbekov je proglasio vanredno stanje u prijestolnici i naredio vojsci da uvede red.

Izvor: Agencije