Fauci: Nisam odobrio pojavljivanje u Trumpovom spotu

Izjave koje mi je pripisao predizborni tim Republikanske stranke izvučene su iz konteksta, rekao je Anthony Fauci (EPA)

Anthony Fauci, vodeći američki imunolog i specijalist za zarazne bolesti, izrazio je nezadovoljstvo zato što je u videospotu predsjedničke kampanje Donalda Trumpa o korona virusu upotrijebljena njegova izjava.

“U gotovo pet desetljeća, koliko radim u javnoj službi, nikada nisam javno podržao nijednog predsjedničkog kandidata”, rekao je direktor Instituta za zarazne bolesti za CNN, prenosi Hina.

Videospot za kampanju, koji traje 30 sekundi, odraz je ličnog iskustva Trumpa s virusom i uključuje kratak odlomak iz intervjua s Faucijem, u kojem se sugerira da ljekar pohvalno govori o predsjednikom odgovoru na pandemiju.

“Ne mogu zamisliti da bi (…) iko mogao učiniti nešto takvo”, rekao je Fauci.

“Izjave koje mi je, bez mog odobrenja, pripisao predizborni tim Republikanske stranke, izvučene su iz konteksta, odnosno iz mog komentara od prije nekoliko mjeseci, a odnosio se na napore koje u borbu protiv COVID-19 ulažu savezne zdravstvene vlasti”, pojasnio je imunolog.

Neslaganje s Donaldom Trumpom

Član “radne grupe” Bijele kuće za borbu protiv korona virusa, Fauci, 79-godišnji stručnjak priznat u cijelome svijetu, morao je na suptilan način u više navrata preoblikovati riječi predsjednika SAD-a i ispravljati njegove približno tačne ili pogrešne izjave o potencijalnim vakcinama i načinima liječenja COVID-19.

Glasnogovornik Trumpovog izbornog štaba stao je u odbranu reklamnog spota i rekao da su Faucijeve riječi “tačne i direktno iz Faucijevih usta”.

Kao što je Fauci nedavno svjedočio pred Senatom, predsjednik Trump je virus shvatio ozbiljno još od samog početka pandemije, djelovao brzo i spasio živote, kazao je on, braneći reklamni sport.

Izvor: Agencije