Japan traži hapšenje čelnika Nissana, osumnjičeni i Amerikanci

Ghosn ima brazilsko, francusko i libansko državljanstvo (EPA)

Tužilaštvo u Tokiju izdalo je nalog za hapšenje bivšeg predsjednika automobilske kompanije Nissan Carlosa Ghosna, koji je pobjegao dok je uz kauciju čekao suđenje u Japanu, a sada je u Libanu.

Japan nema sporazum o izručenju s Libanom, tako da je malo vjerovatno da će biti uhapšen.

Liban je najavio da neće predati Ghosna, koji je državljanin te zemlje, prenosi Beta.

Tokijski tužioci također su izdali nalog za hapšenje trojice Amerikanaca: Michaela Taylora, George-Antoinea Zayeka i Petera Maxwella Taylora, za koje su rekli da su planirali Ghosnov bijeg.

Preko Istanbula do Bejruta

Zamjenik glavnog tužioca Takahiro Saito odbio je reći gdje misli da su ta trojica Amerikanaca, osumnjičena da su Ghosna sakrili u teretu na japanskom aerodromu, nakon čega je privatnim avionom napustio tu zemlju.

Saito nije želio reći je li Japan tražio pomoć Sjedinjenih Američkih Država iako je kazao da se istražuju sve mogućnosti.

Japan i SAD imaju sporazum o izručenju.

Michael Taylor bivši je pripadnik Zelenih beretki i specijalist za privatno osiguranje, a pretpostavlja se da je Peter Taylor njegov sin.

Sigurnosni snimci objavljeni ranije pokazuju da su Zayek i Taylor u isto vrijeme bili na aerodromu u Istanbulu kad je, navodno, i Ghosn prošao kroz Tursku na putu za Bejrut.

Tužioci sumnjaju da se Peter Taylor nekoliko puta od jula prošle godine sastao s Ghosnom u Tokiju kako bi planirali bijeg.

Ghosn (65), koji ima brazilsko, francusko i libansko državljanstvo, uhapšen je u novembru 2018. u Japanu, gdje ga terete da je izvršio višemilionsku uplatu Nissanovom distributeru u Omanu.

Nissan ga je naknadno tužio da je novac firme usmjeravao za lično bogaćenje.

Prijete mu tri godine zatvora

Japanske porezne vlasti također ga terete da je prijavio nižu plaću od one koju je imao.

Ghosn je negirao sve optužbe.

Tužioci kažu da je Ghosn prekršio zakon kršeći uvjete kaucije, zbog kojih je morao ostati u Japanu, u svojoj kući u Tokiju.

Po japanskom zakonu, maksimalna kazna za ilegalni izlazak iz zemlje jest godina zatvora ili 300.000 jena (2.750 dolara), ili oboje.

Maksimalna kazna za skrivanje kriminalaca ili pomaganje u bijegu jest tri godine zatvora ili 300.000 jena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO