Puigdemont moli pristalice za donacije kako bi platio kaznu

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra 2017. godine (EPA)

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont zamolio je svoje pristalice za donacije u novcu nakon što je španski sud naredio da on i još 19 katalonskih čelnika trebaju vratiti 4,1 miliona eura javnog novca utrošenog na organizaciju zabranjenog referenduma o nezavisnosti.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra 2017, nakon čega su Puigdemont i još neki zagovornici otcjepljenja te autonomne zajednice od Španije pobjegli u inozemstvo, prenosi Tanjug.

“Ako ste glasali 1. oktobra, trebate nam”, napisao je Puigdemont na Twitteru i objavio link na račun u banci.

Prijeti blokada računa

Puigdemont, koji trenutno živi u Belgiji, kazao je da je kabinet državnog revizora njemu i ostalim katalonskim čelnicima rekao da imaju dvije sedmice da vrate novac, inače će im biti blokirani svi bankovni računi.

Kabinet revizora, koji nadgleda kako političke stranke troše novac, nije bio dostupan za komentar.

U međuvremenu je bivši potpredsjednik katalonske Vlade Oriol Junqueras, osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije, izjavio da će pokrajina s približno 7,5 miliona stanovnika organizirati novi referendum.

“Referendum je nešto normalno, a mi ga želimo opet provesti. I učinit ćemo to”, rekao je on u katalonskom parlamentu, prenosi Hina.

Junqueras i još petero političara svjedočili su u utorak pred jednom istražnom komisijom u katalonskom parlamentu, što im je bio prvi izlazak iz zatvora nakon osuđujuće presude u oktobru.

Komisija istražuje primjenu člana 155 španskog Ustava, na osonovu kojeg je u jesen 2017. Madrid bio preuzeo direktnu kontrolu nad Katalonijom.

‘Sloboda političkim zatvorenicima!’

Ispred zgrade Parlamenta u Barceloni, koju je čuvala policija, stotinjak demonstranata pozdravilo je osuđene zagovornike nezavisnosti vičući “Nezavisnost!” i “Sloboda političkim zatvorenicima!”

Katalonska vlada u oktobru 2017. organizirala je referendum premda ga je bio zabranio španski Ustavni sud, a onda je proglasila “republiku Kataloniju”.

Madrid je odgovorio preuzimanjem direktne kontrole nad tom autonomnom zajednicom na sjeveroistoku, gdje je raspisao prijevremene parlamentarne izbore.

Na njima su opet pobijedile stranke za nezavisnost, koje su zadržale većinu mjesta u katalonskom parlamentu.

Nova španska lijeva koalicijska vlada premijera Pedra Sancheza najavila je za sljedeći mjesec sastanak s katalonskom regionalnom vladom, predvođenom premijerom Quimom Torrom.

Razgovarat će o budućem statusu Katalonije, gdje nastane 19 posto španskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Sastanak Sancheza i Torre bit će održan 6. februara te bi na njemu trebao biti dogovoren raspored pregovora, rekla je španska ministrica i glasnogovornica Vlade Maria Jesus Montero.

Premijer se poziva na Ustav

Dijalog je bio uvjet da Katalonska republikanska ljevica (ERC), čiji je vođa Junqueras, podrži Sanchezovu vladu tokom glasanja u španskom parlamentu.

ERC je donio prevagu ljevici protiv desnice, koja kritizira premijera zbog “sporazuma sa separatistima”.

Sanchez je zauzvrat obećao razgovore s katalonskim čelnicima, rekavši da će o njihovom sporazumu glasati stanovnici Katalonije.

Nije precizirao o kakvom bi referendumu moglo biti riječ i hoće li on biti obavezujući.

Kazao je da sporazum neće uključivati ništa što dijeli Španiju te se pozivao na Ustav, iz čega se može zaključiti da neće pristati na referendum o nezavisnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO