Premijer Slovenije dao ostavku, traži vanredne izbore

Šarec: Sa ovom koalicijom i ovom situacijom u Parlamentu, ja ne mogu ispuniti očekivanja građana (EPA)

Slovenski premijer lijevog centra Marjan Šarec kazao je kako šalje svoju ostavku Parlamentu ove države i pozvao na vanredne izbore kazavši kako njegova manjinska Vlada ne može donijeti važne zakone, javlja agencija Reuters.

„Sa ovom koalicijom i ovom situacijom u Parlamentu, ja ne mogu ispuniti očekivanja građana“, kazao je on na konferenciji za medije.

„To ću moći uraditi (ispuniti očekivanja) nakon izbora“, dodao je.

Uoči njegove objave o ostavci, državna novinska agencija STA objavila je kako je ostavku dao i ministar finansija Andrej Bertoncelj.

Iz STA navode kako je vjerovatan razlog ostavke ministra neslaganje s nacrtom zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Razočarenje partnera

Koalicijski partneri slovenskog premijera Marjana Šareca razočarani su njegovom ostavkom i razmišljaju o prijelaznoj vladi, dok veći dio slovenske opozicije očekuje da će premijerova iznenadna ostavka rezultirati prijevremenim izborima, a ne formiranjem prijelazne vlade.

 Slovenska opozicija slaže se s premijerom Šarecom da je najbolje rješenje nakon njegove ostavke raspisivanje novih izbora, dok su stranke vladajuće koalicije podijeljene, ali i razočarane što ih Šarec nije konsultirao prije svoje najavljene ostavke, prenosi Hina.

Neke od njih su za to da se sada pokuša naći rješenje po kojemu bi sadašnja koalicija opstala s novim premijerom, dok Socijaldemokrati jedini pozdravljaju nove izbore. 

“Politička kuhinja”

Šarecova ostavka automatski znači i ostavku sadašnje Vlade, a alternativa novim izborima je moguće traženje nove većine u Parlamentu, odnosno novog mandatara prelazne vlade.

Šarec je kazao kako bi nabolje rješenje ipak bili vanredni izbori te dodao kako je dogovorio da na njima njegova Lista Marjana Šareca (LMŠ) mogla nastupiti u koaliciji sa Strankom modernog centra (SMC), sadašnjeg ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka.

„Svjestan sam kako će sada djelovati politička kuhinja kako bi se oblikovala nova prelazna vlada, ali mislim da bi bilo najbolje i najpoštenije da idemo na izbore i da ljudi kažu da li mi vjeruju“, kazao je Šarec.

Na redovnim izborima 2018. Lista Marjana Šareca (LMŠ) osvojila je 13 mjesta u 90-očlanom parlamentu, dvostruko manje od Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, ali je Šarec dobio mandat za sastav vlade budući da Janša nije uspio okupiti svoju parlamentarnu većinu.

Šarecova stranka u koaliciju je ušla sa Strankom modernog centra (SMC), Socijalnim demokratima (SD), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Strankom Alemke Bratušek (SAB) i te okupila 43 zastupnika u parlamentu, što je manje od potrebne većine od 46 zastupnika.

Izvor: Agencije