Katalonija: Torri oduzeto zastupničko mjesto, ostaje premijer

Viši sud pravde Katalonije osudio je u decembru Qiima Torru na godinu i po zabrane obavljanja javnih dužnosti
Viši sud pravde Katalonije osudio je u decembru Qiima Torru na godinu i po zabrane obavljanja javnih dužnosti

Predsjedniku katalonske Vlade Quimu Torri oduzeto je mjesto zastupnika u katalonskom Parlamentu, no i dalje ostaje na funkciji predsjednika, odlučilo je Predsjedništvo Parlamenta u Barceloni.

U ponedjeljak je istekao rok od 48 sati dat predsjedniku Torri da napusti svoje dužnosti, nakon što je u petak Vrhovni sud Španije odbacio njegovu žalbu te potvrdio kaznu nižeg suda prema kojoj mu je zabranjeno obavljati javnu dužnost godinu i po, prenosi Hina.

Centralna izborna skupština, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španiji, u petak je saopćila kako Torrina vjerodajnica zastupnika izabranog u Parlamentu Katalonije ostaje bez učinka nakon presude Vrhovnog suda.

Time je zatražilo da napusti i dužnost predsjednika katalonske Vlade.

Demonstracije ispred Parlamenta

Na nju je došao kao zastupnik Parlamenta, poslije regionalnih izbora u Kataloniji održanih 21. decembra 2017. godine.

Torra je rekao kako ne namjerava odstupiti.

U katalonskom Parlamentu u Barceloni, gdje većinu mjesta imaju zagovornici nezavisnosti Katalonije, koji podržavaju Torru, traje žestoka rasprava.

Predsjednik katalonskog Parlamenta Roger Torrent, koji je do sada govorio kako će Torra i dalje obavljati dužnosti zastupnika u Parlamentu te predsjednika Vlade, poručio je kako Torra može ostati predsjednik Vlade i bez zastupničkog mjesta.

Torrino mjesto u Parlamentu trebao bi preuzeti drugi političar iz Torrine stranke Zajedno za Kataloniju.

No, ta stranka insistira da on ostane na tom mjestu.

Stranke koje zagovaraju cjelovitost Španije traže da odstupi sa mjesta predsjednika Vlade, što Torra odbija.

Ispred zgrade Parlamenta se okupilo oko 200 demonstranata, koji su došli podržati predsjednika Vlade, te je došlo do tenzija s policijom kada su pokušali probiti ogradu ispred zgrade.

Demonstranti su se zatim razišli, no najavili su nove proteste.

‘Sloboda političkim zatvorenicima’

Viši sud pravde Katalonije osudio je u decembru Torru na godinu i po zabrane obavljanja javnih dužnosti, jer je tokom predizborne kampanje u aprilu odbio skinuti simbole podrške zatvorenim zagovornicima nezavisnosti sa javnih površina.

Torra se žalio Vrhovnom sudu Španije, koji je u petak odbacio njegovu žalbu.

U maju su u Kataloniji, pokrajini s oko 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španije, bili održani lokalni izbori te oni za Evropski parlament.

Torra je tokom predizborne kampanje odbio ukloniti žute vrpce sa zgrada institucija, a također i transparent “Sloboda političkim zatvorenicima”, izvješen na pročelju zgrade katalonske Vlade u Barceloni.

Žute vrpce simboliziraju zahtjev za oslobođenjem dužnosnika.

Predsjednika katalonske Vlade bili su upozorili da Vlada mora ostati neutralna tokom predizborne kampanje, odnosno da ne smije javno promicati ideje jedne grupe koja se natječe na izborima.

Sudija je u decembru presudio da je Torra prekršio izborni zakon te je osuđen i zbog neposluha.

Proglašena ‘republika Katalonija’

Tokom suđenja je Torra rekao kako je isticanjem simbola “branio prava i slobode osuđenih dužnosnika”, a nakon presude u decembru da “Španija želi maknuti legitimno izabranu Vladu u Katalonij”.

Torrin mandat istječe u decembru 2021. godine.

Dvanaestero katalonskih dužnosnika bilo je optuženo zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, kojeg je bio zabranio Ustavni sud Španije.

Nakon toga su proglasili “republiku Kataloniju”, koja nije zaživjela u stvarnosti.

U novembru je njih devetero osuđeno na zatvorske kazne od devet do 13 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO