Potvrđen prvi slučaj novog korona virusa u SAD-u

Osim u SAD-u, slučajevi izvan Kine zabilježeni su u Južnoj Koreji, Tajlandu i Japanu (EPA)

Jednoj osobi u Seattleu, koja se nedavno vratila iz Kine, dijagnosticiran je vuhanski korona virus, potvrdio je glasnogovornik američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) Benjamin Haynes, javio je Reuters, a prenosi Hina.

Muškarac koji se nedavno vratio u Seattle iz Wuhana, gdje je bio na putu, prva je osoba zaražena novim sojem virusa, navodi Haynes.

Američki državljanin nije pokazivao simptome po povratku u zemlju prošle srijede, kad još nisu bili počeli pregledi putnika iz Kine na nekoliko američkih aerodroma, prenosi dpa.

Muškarac je hospitaliziran i u dobrom je stanju te je mali rizik od zaraze za druge, rekli su zvaničnici.

Pregledavanje putnika iz Kine

Prvi slučaj novog korona virusa zabilježen je u kineskom gradu Wuhanu početkom decembra prošle godine, a oboljeli se uglavnom epidemiološki povezuju s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnoj tržnici morskih i živih životinja. Virus se proširio na Peking i Šangaj. Dosad je zaraženo više od 300 ljudi, a šestero je umrlo, rekli su kineski zvaničnici.

Epidemija je izazvala zabrinutost između ostalog i zbog približavanja praznika Kineske Nove godine, kada stotine miliona Kineza putuju i unutar zemlje i u inozemstvo.

Osim u SAD-u, slučajevi izvan Kine zabilježeni su u Južnoj Koreji, Tajlandu i Japanu.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem. 

Prošle sedmice CDC je počeo pregledavati putnike iz Kine na tri američka aerodroma, a ove sedmice bit će uvedeni pregledi na još dva.

Izvor: Agencije