Lavrov: Iran srušio avion jer se uplašio američkih F-35

F-35, Borbeni avion, Avion
U zračnom prostoru blizu iranske granice bilo je najmanje šest američkih aviona F-35, tvrdi Lavrov (EPA)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tvrdi da je Iran prošle sedmice nenamjerno srušio ukrajinski avion u vrijeme kada se bojao napada naprednih američkih aviona u tom području, javio je Reuters. 

“U zračnom prostoru blizu iranske granice bilo je najmanje šest američkih borbenih aviona F-35. Informaciju još treba potvrditi, ali htio bih još istaći nervozu koja je uvijek prisutna u takvim situacijama”, rekao je Lavrov. 

Iransko rušenje ukrajinskog aviona, u kojem je bilo 176 osoba, izložilo je iranske vođe žestokim međunarodnim kritikama i protestima.

Lavrov je govorio na godišnjoj konferenciji za medije u Moskvi, a nesreću je nazvao ljudskom greškom i dodao da nikoga ne pokušava opravdati.

‘Iranci očekivali američki napad’

Ipak, rekao je da je važno razumjeti kontekst i da se nesreća dogodila nekoliko sati nakon iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne na odmazdu američke vojske.

“Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem će ga obliku izvesti”, rekao je Lavrov.

Predvodeći molitvu petkom, prvi put nakon osam godina, iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je da Iran treba preduzeti mjere kako bi u budućnosti izbjegao “tragedije” poput nesreće putničkog aviona 11. januara.

Izvor: Agencije