Parlament Rusije potvrdio novog premijera

Mišustin je najavio kako će u narednim danima saopćiti novi sastav ruske vlade (EPA)

Zastupnici u Dumi, donjem domu ruskog Parlamenta, potvrdili su Mihaila Mišustina kao novog premijera ove države u četvrtak, manje od 24 sata nakon što ga je predsjednik Vladimir Putin nominirao za novog šefa Vlade, prenosi agencija Reuters.

Mišustin je dobio 383 glasa od 424 prisutna zastupnika, nije bilo glasova protiv dok je 41 zastupnik bio suzdržan, dodaje ova agencija, te ističe kako je ova pobjeda novog premijera bila očekivana pošto je dobio jednoglasnu podršku stranke Jedinstvena Rusija koja ima veliku većinu u ovom dijelu ruske Skupštine.

Putin je nominirao Mišustina nakon iznenadne ostavke vlade na čelu s Dmitrijem Medvedovim i najave ustavnih promjena.

Ruski predsjednik ranije je imenovanje poslao parlamentu nakon što je Mišustin pristao preuzeti tu dužnost, navodi se u saopćenju.

Mišustin je najavio kako će u narednim danima saopćiti novi sastav ruske vlade

Značajne pozicije i visoka primanja

Nepoznat široj javnosti, Mišustin je deset godina na dužnosti direkotra porezne uprave, gdje je izgradio ugled uspješnog čovjeka.

Krajem 1980-ih je diplomirao na tehnološkom fakultetu u ruskoj prijestolnici, a 1998. godine ulazi u rusku upravu, kao potpredsjednik porezne službe i zamjenik ministra zadužen za isti resor.

Vršio je visoke dužnosti u vladinim agencijama, a 2010. godine dolazi na čelo ruske porezne uprave, sa zadatkom da je temeljito modernizira.

Mišustin je oženjen i otac troje djece.

Godine 2015. zauzimao je 54. mjesto najbolje plaćenih visokih ruskih zvaničnika, po pisanju časopisa Forbes, s prihodima od 2,7 miliona eura.

Putin trenutno vrši četvrti mandat – prvi i drugi bio je od 2000. do 2008. godine, a treći i četvrti od 2012. do 2024. godine, budući da je mandat produžen na šest godina.

Putin predkaže izmjene Ustava

Iznenadne promjene tumače se kao Putinovo pripremanje terena za period nakon 2024. godine, kada mu ističe sadašnji mandat i on se nema pravo ponovo kandidirati za predsjednika.

U srijedu, u govoru o stanju nacije, predložio je referendum o ustavnim promjenama kojima bi se dio ovlasti predsjednika preselio na parlament i premijera, što je potez koji su mnogi protumačili kao manevar koji bi mu mogao omogućiti da ostane na vlasti nakon isteka mandata.

Medvedev će ubuduće biti zamjenik predsjednika Ruskog vijeća sigurnosti, tijela kojem je na čelu Putin.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu Putin je rekao kako zagovara promjene Ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije.

Te Putinove izjave već su izazvale nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine.

Popularnost u narodu, ali i kritike

Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon okončanja mandata.

I dalje uživa popularnost među mnogim građanima, koji ga smatraju stubom stabilnosti, dok se drugi žale da je predugo na vlasti.

Kritičari kažu kako on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera.

Još jedna opcija koja se često spominje je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin rekao u srijedu kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti u Ustavu.

Izvor: Agencije