Trumpa ‘ne zanima’ hoće li Iran pregovarati

Uopće me ne zanima hoće li Iran pristati na pregovore - to će u potpunosti zavisiti od njih, poručio je Trump (EPA)

Američkog predsjednika Donalda Trumpa “uopće ne zanima” hoće li Iran pristati na pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je njegov savjetnik sugerirao kako će Teheran morati pristati na razgovore jer neće imati drugog izbora, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien rekao je za Fox News kako “kampanja maksimalnog pritiska” na Teheran koju provodi Washington djeluje.

“Iran se polako guši i neće imati drugog izbora već će morati sjesti za pregovarački sto”, rekao je O'Brien.

U objavi na Twitteru, u kojoj je citirao O'Brienov intervju, Trump je napisao:

“Zapravo, uopće me ne zanima hoće li oni pristati na pregovore. To će u potpunosti zavisiti od njih. Odustanite od nuklearnog oružja i prestanite ubijati svoje demonstrante”.

Poziv Moskve i Pariza

Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emmanuel Macron, razgovarali su o situaciji u Iranu i pozvali sve strane da pokažu suzdržanost, saopćio je Kremlj, a prenosi agencija Beta pozivajući se na ruske agencije.

“U svjetlu napete situacije oko Irana, predsjednici Rusije i Francuske istakli su neophodnost da sve strane pokažu suzdržanost i založili se za dalje napore na očuvanju međunarodnog nuklearnog sporazuma (Teherana i velikih sila”, navodi se u saopćenju poslije telefonskog razgovora Putina i Macrona.

Kremlj je naveo kako su dva lidera razgovarala i o rješenju sukoba u Ukrajini i o situaciji u Siriji, prenosi TASS.

Ubistvo Soleimanija

Visoke tenzije između SAD-a i Irana eskalirale su 3. januara, kada je po naređenju američkog predsjednika Trumpa ubijen jedan od lidera Revolucionarne garde Irana, general Qassem Soleimani, u napadu bespilotnom letjelicom na bagdadskom aerodromu.

Iran je uzvratio 8. januara kada je ispalio 22 balističke rakete na dvije iračke vojne baze koje koriste Amerikanci.

U tom napadu nije bilo žrtava, dodaju agencije.

Izvor: Agencije