Nije vođena istraga protiv oca i sina Bidena u Ukrajini

Donald Trump je tvrdio da je porodica Joea Bidena na neprikladan način imala koristi od veza s Kijevom (EPA)
Donald Trump je tvrdio da je porodica Joea Bidena na neprikladan način imala koristi od veza s Kijevom (EPA)

Direktor Specijalnog ureda ukrajinskog tužiteljstva za borbu protiv korupcije Nazar Holodnicki izjavio je u petak da ta agencija nije vodila istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika Josepha Bidena i njegovog sina Huntera Bidena.

Američki predsjednik Donald Trump je tijekom telefonskog razgovora s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim 25. srpnja navodno zatražio da se provede istraga protiv njegovog političkog rivala Joe Bidena i njegovog sina Huntera Bidena, koji je bio član upravnog odbora u plinskoj kompaniji Burisma u Ukrajini.

Trump je tvrdio da je obitelj Bidena na neprikladan način imala koristi od veza s Kijevom i navodno je izvršio pritisak na Zelenskog da istraži slučaj tijekom tog telefonskog razgovora, podsjeća agencija AP, kako prenosi Tanjug.

Holodnicki je u intervjuu za NV radio rekao da Joe Biden i njegov sin nisu bili predmet nikakve istrage.

On je dodao kako je istraga koja je ranije vođena protiv Burisme, u kojoj je Hunter Biden radio u vrijeme kada je njegov otac predvodio diplomatske aktivnosti administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame s Kijevom, zatvorena 2017. godine zbog nedostatka dokaza.

Slučaj ‘na čekanju’, nema ničega

Holodnicki je objasnio kako je sud u Kijevu ukinuo tu odluku iduće godine, ali da je, unatoč toj presudi, slučaj i dalje “na čekanju”.

On je dodao da nikakve istražne radnje nisu od tada poduzete.

Holodnicki je naglasio da Joe Biden i njegov sin nisu spomenuti u slučaju Burisma, koji je uglavnom bio usredotočen na navodnu zloupotrebu vlasti dužnosnika u ukrajinskom MInistarstvu ekologije.

Na pitanje bi li ukrajinski tužitelji mogli ispitati Joe Bidena ili njegovog sina, Holodnicki je rekao da su im za to potrebne informacije koje bi nagovijestile da su učinili nešto pogrešno.

“Trenutačno, tamo nema ničega. Ako se nešto pojavi, bit će poduzete mjere kako bi se provjerila informacija”, kazao je Holodnicki.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi objavila je ranije ovog tjedna da pokreće istragu za opoziv zbog optužbi da je Trump izvršavao pritisak na ukrajinskog predsjednika da istraži “prljavštine” o Josephu Bidenu, izglednom demokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima u SAD-u slijedeće godine.

Pelosi je rekla kako je izvješće zviždača pokazalo da je američki predsjednik Donald Trump ugrozio državnu sigurnost i pokušao to prikriti.

Novinarima je kazala da su optužbe da je Trump izvršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Joea Bidena pokazale da je “izdao svoju zakletvu, našu nacionalnu sigurnost i integritet američkih izbora”.

Američki mediji su u petak objavili kako je zviždač, čije je izvješće dovelo do istrage za opoziv Trumpa, zaposlenik Centralne obavještajne agencije – CIA koji je radio u Bijeloj kući.

Klimkin: Biden nije tražio smjenu tužitelja

Taj zviždač je kazao kako su visoki dužnosnici Bijele kuće pokušali sakriti sve detalje telefonskog razgovora između Trumpa i Zelenskog.

Izvješće objavljeno u četvrtak pokazuje da transkripti tog razgovora nisu bili spremljeni u uobičajenom računalnom sustavu, nego u odvojenom, namijenjenom klasificiranim informacijama, prenijeli su mediji.

Bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin u petak je kategorički odbacio Trumpove tvrdnje da je Joe Biden tražio smjenu ukrajinskog tužitelja kako bi zaštitio tvrtku u kojoj je radio Hunter Biden.

Klimkin je BBC-u rekao kako je glavni tužitelj Viktor Šokin smijenjen zbog korupcije i da je to od Kijeva tražilo nekoliko zapadnih organizacija, uključujući Europsku uniju.

Klimkin, koji je bio šef diplomacije kada je Šokin smijenjen 2016. godine, tvrdi kako nema nikakvih dokaza da je ta smjena povezana s bilo čime drugim osim s korupcijom.

“Cijeli smisao toga je da se u Ukrajini provedu reforme. To nema nikakve veze s glavnim tužiteljem, nego s tužiteljstvom općenito, koje je bilo sustavno korumpirano”, rekao je Klimkin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO