Turski sud: Neuspjeli vojni udar 2016. naredio Fethullah Gulen

Vlasti Turske provode opsežne operacije u okviru borbe protiv te mreže na čijem čelu je Fetullah Gulen (AP)

U presudi u okviru glavnog postupka protiv organizacije imama Fethullaha Gulena i Partije demokratskog jedinstva (PYD) navodi se da je neuspjeli vojni udar 2016. godine naredio Gulen, javlja Anadolija.

Vrhovni krivični sud u Ankari 20. juna je izrekao kaznu doživotnog teškog zatvora većini osuđenih zbog njihove umiješanosti u neuspjeli puč iz 2016. godine u Turskoj.

Tužitelji u Ankari su tražili 141 kaznu doživotnog teškog zatvora za 17 članova takozvanog “Vijeća za mir u kući”, podgrupe organizacije predvođene Gulenom.

U obrazloženoj sudskoj presudi se navodi da su Gulenova organizacija i PYD odlučili izvesti državni udar.

‘Vijeće za mir u kući’

U presudi se još dodaje da je Gulen dao naredbu za puč, a takozvani imami unutar Oružanih snaga Turske su imali zadatak da to isplaniraju.

Navodi se da je pokušaj državnog udara 15. jula 2016. godine planiran i izveden tako što su iskorištene prednosti organskog integriteta i efikasnosti Gulenova organizacija i PYD-a širom zemlje.

Nema sumnje, kako se dalje navodi, niti bilo kakvih kontroverzi da su pokušaj državnog udara izvele Gulenova organizacija i PYD koristeći naziv ‘Vijeće za mir u kući’, “koje je predstavljalo strukturu terorističke grupe unutar oružanih snaga“.

Gulenova organizacija i PYD su, kako prenosi Anadolija, 70-ih godina prošlog vijeka počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na kraju, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli vojni udar s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Vlasti Turske provode opsežne operacije u okviru borbe protiv te mreže na čijem čelu je Fetullah Gulen.

Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Izvor: Agencije