Snowdenu krajnji cilj da se vrati u SAD

Ne izvinjavam se, ne tražim privilegije, kazao je Snowden (EPA)
Ne izvinjavam se, ne tražim privilegije, kazao je Snowden (EPA)

Povratak u Sjedinjene Američke Države je moj krajnji cilj, ali želim pravedan proces, rekao je američki zviždač Edward Snowden u razgovoru koji je objavio kanal CBS uoči objave njegovih memoara.

Izbjegao u Rusiju nakon što je upozorio na masovni nadzor komunikacija i interneta u svojoj zemlji 2013. godine, taj bivši radnik američke obavještajne službe NSA optužen je u SAD-u za špijunažu i krađu državnih tajni, prenosi Hina.

“Želim se vratiti u Sjedinjene Države, to mi je krajnji cilj, ali ne želim provesti ostatak života u zatvoru”, rekao je za CBS.

“Moj jedini zahtjev je da imam pravedan proces”.

“Ne izvinjavam se, ne tražim privilegije”, nastavio je optuživši američke vlasti da previđaju “proces druge vrste sa specijalnim procedurama”.

Posljedice akcija

“Ne žele da porota razmotri motive koju su me potakli na to. Oni samo žele da se razmotri je li moje djelovanje bilo legalno ili nelegalno, a ne pravedno ili loše”, rekao je.

“Nije teško naći argumente o mom kršenju zakona”, priznao je Snowden koji smatra da “je to manje zanimljivo”.

Istakao je da bi se porotnici trebali zapitati o posljedicama njegovih akcija i jesu ili one koristile ili naštetile SAD-u.

Snowden je zatražio azil u dvadesetak zemalja, među kojima i u Njemačkoj i Francuskoj, koje su ga odbile iz različitih razloga.

“Zanima me kako se nose s reakcijama na moju knjigu”, dodao je.

Njegovi memoari bit se istovremeno objavljeni u utorak u dvadesetak zemalja, među kojima u Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i Tajvanu.

Izvor: Agencije


Povezane

Uzbunjivač i bivši saradnik američke Nacionalne službe sigurnosti tvrdi da predsjednik SAD-a nije tip osobe koju bi ruski kolega mogao iskoristiti.

28 May 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO