Ljekarka oslobođena u slučaju eutanazije sa spornim pristankom

Bolnica
Belgija je jedna od dvije zemlje koje dozvoljavaju eutanaziju za osobe s mentalnom bolešću (Al Jazeera)

Nizozemsko pravosuđe u srijedu je oslobodilo liječnicu optuženu da je 2016. usmrtila pacijenticu oboljelu od Alzheimerove bolesti, a da nije bila potpuno sigurna u njezin pristanak, što je prvi takav slučaj u toj zemlji, koja je prva ozakonila eutanaziju.

“Sedamdesetčetverogodišnja pacijentica prvo je bila izrazila želju za eutanazijom, ali je poslije davala proturječne izjave o želji da umre”, rekla je sutkinja Mariette Renckens u Den Haagu, prenosi Hina.

Pljesak u sudnici

“Mislimo da, s obzirom na stanje teške demencije pacijentice, liječnica nije morala provjeravati njezinu želju za eutanazijom”, rekla je.

Nakon čitanja presude sudnicom se prolomio pljesak.

Slučaj, prvi takav u Nizozemskoj, koja je 2002. prva legalizirala eutanaziju, potaknuo je raspravu o pravu dementnih bolesnika da odlučuju o vlastitoj sudbini.

Liječnica (68), čiji identitet nije otkriven, optužena je zbog toga što je “pretpostavljala da je gospođa ostala pri odluci da želi umrijeti, a da to nije provjerila s njom” nakon pojave neurodegenerativne Alzheimerove bolesti.

Tužilaštvo nije tražilo kaznu

Tužiteljstvo, koje nije zatražilo nikakvu kaznu za liječnicu, ocijenilo je da je trebala “više razgovarati” o tome s pacijenticom.

“Zahtjev za eutanaziju pacijentica je iznijela dok je još bila potpuno prisebna”, rekla je sutkinja.

“Sada ćemo pozorno proučiti presudu i odlučiti hoćemo li se žaliti”, reagirao je Sanne van der Harg, glasnogovornik tužiteljstva.

Izvor: Agencije