Talibani napadaju afganistanski grad dok traju mirovni pregovori sa SAD

U Kunduzu su se vodile teške borbe između talibana i afganistanskih snaga (Reuters)

Talibani su pokrenuli napad na još jedan grad u provinciji Baghlan u severnom Avganistanu, gde, prema izjavama zvaničnika,  vode borbu sa vladinim snagama, bacajući u senku rastuća očekivanja od mirovnim pregovorima koje sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država vode u Dohi, sa ciljem da se završi rat koji traje u toj zemlji već osamnaest godina.

Još nema podataka o žrtvama, ali Jawed Basharat, portparol lokalnog šefa policije, rekao je u nedelju da su borbe nastavljene na periferiji mesta Puli Khumri.

Napad u rano jutro usledio je samo dan pošto su talibanske trupe zauzele neke delove grada Kunduza, jednog od najvećih avganistanskih gradova, pokazujući snagu u trenutku dok su njihovi predstavnici završavali drugu rundu pregovora sa SAD-om u Kataru.

Agencija AFP prenosi, pozivajući se na zvaničnike, da su avganistanske bezbednosne snage isterale talibanske borce iz Kunduza dan posle njihove ofanizive na taj severni avganistanski grad.

U gradu su se u subotu vodile teške borbe između pobunjenika i avganistanskih snaga koje su imale američku podršku iz vazduha, rekao je za Associated france press pres portparol avganistanskog  minsitarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi.

Khalilzad: Blizu smo potpisivanja sporazuma

“Grad Kunduz je očišćen a talibani su potisnuti iz zona koje su zauzeli. Situacija u gradu se vratila u normalu”, rekao je on.

Portparol talibana Zabiullah Mujahid je osporio tu tvrdnju navodeći da pobunjenici drže svoje položaje.

On je rekao da se radi o “neprijateljskoj propagandi” i da mudžahedini nisu isterani.

S druge strane, u nedelju ujutro američki izaslanik Zalmay Khalilzad  napisao je na Twitteru da su dve strane pred potpisivanjem sporazuma koji će smanjiti nasilje i otvoriti put Avganistancima da sednu zajedno i pregovaraju o časnom i trajnom miru.

“Mi smo pred potpisivanjem sporazuma koji će smanjiti nasilje i otvoriti put Avganistancima da zajedno sednu i pregovaraju o časnom i trajnom miru”, napisao je Khalilzad.

On je ovo napisao osmog i poslednjeg dana devetog kruga pregovora u Kataru izmedju predstavnika SAD i talibana.

I portparol talibana u Dohi Suhail Shaheen je rekao u subotu da je sporazum skoro finalizovan.

Trump želi povlačenje Amerikanaca iz Afganistana

U Avganistanu se trenutno nalazi između 13.000 i 14.000 američkih vojnika.

SAD su intervenisale  u toj zemlji 2001. u poteri za ekstremističkom mrežom Al Kaidom odgovornom za napade 11. septembra i da bi svrgnuli talibane na vlasti u Kabulu.

U jeku najvećih borbi  2011. godine američki kontingent je brojao 98.000 ljudi.

Američki predsednik Donald Trump koji želi da prekine “beskonačne ratove” i “vrati momke kući” tražio je pre godinu dana direktne pregovore sa talibanima.

Deveti krug pregovora, koji se smatra odlučujućim, vođen je u Dohi. 

Trump je rekao u četvrtak da u slučaju da se postigne dogovor 8.600 Amerikanaca će u prvo vreme ostati u Avganistanu.

U centru sporazuma o kome se pregovara je veće ili manje povlačenje Amerikanaca u zamenu za obavezivanje pobunjenika da teritorije pod njihovom kontrolom neće više koristiti Al Kaida ili druge “terorističke” grupe.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO