Izrael dozvolio Rashidi Tlaib posjetiti porodicu na Zapadnoj obali

Tlaib će morati potpisati dokument kojim pristaje na niz ograničenja, uključujući obavezu da se suzdrži od promocije bojkota Izraela (EPA)

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Aryeh Dery rekao je danas da će dozvoliti da zastupnica u Kongresu SAD-a iz Demokratske stranke Rashida Tlaib, kojoj je Izrael u četvrtak zabranio doći u posjetu s kolegicom Ilhan Omar, uđe u tu zemlju na humanitarnoj osnovi.

Takva odluka donesena je samo nekoliko sati nakon što je Tlaib u pismu zatražila da joj, uprkos zabrani, bude dozvoljeno posjetiti baku na Zapadnoj obali.

“Željela bih zatražiti dozvolu za ulazak u Izrael kako bih posjetila svoje rođake, a posebno baku, koja je u devedesetima i živi u Beit Ur al-Fouqi”, napisala je Tlaib u pismu ministru Deryju, prenosi agencija Beta.

Navela je da je to možda posljednja mogućnost da vidi baku i obavezala se poštivati “svako ograničenje” i da “neće promovirati bojkot protiv Izraela tokom posjete”, prenosi agencija Beta.

Kako su jutros javili mediji na hebrejskom jeziku, Ambasada Izraela u Vašingtonu bila je u kontaktu s kongresmenkinim timom te je objavljeno da bi njena posjeta mogla biti odobrena ako potpiše dokument kojim pristaje na niz ograničenja, uključujući obavezu da se suzdrži od promoviranja bojkota Izraela, koji, inače, zagovara i zbog čega joj je prvobitno zabranjen ulazak u tu zemlju.

U odgovoru na njeno pismo ministar javne sigurnosti Izraela Gilad Erdan, koji predvodi borbu protiv međunarodnog pokreta bojkota, prestanka finansiranja i sankcija (BDS) protiv jevrejske države, pozvao je Deryja da dozvoli Tlaib doći u posjetu na humanitarnoj osnovi.

‘Zabrana je bila zbog svrhe posjete’

Erdan se osvrnuo na prethodnu zabranu ocijenivši da je bila ispravna i da je donesena zbog svrhe posjete, a to su bili, kako je rekao, podrška i promoviranje bojkota obilaskom Jerusalema i Zapadne obale.

Danas je u saopćenju iz kabineta ministra objašnjeno da je odlučio da se Tlaib pusti u zemlju na osnovu njenog pisma, te je “izrazio nadu da će ona ispuniti svoje obećanje i da će posjeta biti samo iz humanitarnih potreba”.

Izrael je u julu najavio da će dozvoliti da novoizabrane članice Kongresa, muslimanka Tlaib, porijeklom sa Zapadne obale, i Omar, rođena u Somaliji, uđu u Izrael uprkos kontroverznom izraelskom zakonu iz 2017. kojim se zabranjuje posjeta svakom strancu ako javno poziva na bojkot.

Međutim, u četvrtak, ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru objavio da bi dozvola ulaska pokazala “veliku slabost”, Izrael je promijenio odluku i najavio zabranu ulaska zbog podrške pokretu bojkota predvođenom Palestincima.

Izraelska odluka izazvala je osudu vodećih članova Demokratske stranke, pa čak i republikanaca i pristalica Izraela u SAD-u, uključujući i jevrejske organizacije.

Izvor: Agencije