SAD prijeti povlačenjem vojnika iz Njemačke

Već se neko vrijeme nagađa da SAD planira smanjiti broj vojnika u Njemačkoj, ali to je službeno negirano (EPA)

Kritike američkog veleposlanika u Berlinu Richarda Grenella zbog toga što Njemačka malo izdvaja za obranu i njegova prijetnja da će SAD povući svoje snage iz te države izazvali su živu raspravu u Njemačkoj, javlja dpa.

“Zapravo je uvredljivo smatrati da američki porezni obveznici moraju i dalje plaćati da u Njemačkoj bude stacionirano nešto više od 50.000 Amerikanaca, a Nijemci troše svoj višak na domaće programe”, rekao je Grenell.

Zastupnik Carsten Schneider iz SPD-a ocijenio je tu njegovu izjavu “posve neprihvatljivom za saveznike”.

Dodao je također da se Njemačku neće ucjenjivati s tim u vezi i da je to što se Washington ponaša poput “napuhanog generala” zastarjelo.

Johann Wadephul, član CDU-a, rekao je da razumije američke kritike. “Njemačka je obećala NATO-u puno veća izdvajanja za obranu”, navodi.

Ljevica: Nosite svoje nuklearno oružje kući

Krajnje lijeva stranka Ljevica pozdravila je američku poruku.

“Njemačka vlada definitivno bi trebala prihvatiti ovu ponudu i razmotriti plan sa SAD-om o povlačenju postrojbi”, rekao je Dietmar Bartsch, predsjednik zastupničkog kluba stranke.

Predložio je da Amerikanci povuku i svoje nuklearno oružje iz zemlje.

“Ako Amerikanci budu povukli svoje postrojbe, tada bi trebali ponijeti i svoje nuklearno oružje. Odnesite ga kući, naravno, a ne u Poljsku, što bi bila dramatična eskalacija u odnosima s Rusijom”.

Tijekom posjeta poljskog predsjednika Andrzeja Dude Washingtonu u lipnju, predsjednik Trump spomenuo je da bi se američke postrojbe moglo iz Njemačke premjestiti u Poljsku.

Trump: Poljska nam je veliki prijatelj

Upitan u vezi Grenellovog komentara, Trump je novinarima ispred Bijele kuće kazao da je Poljska “njihov velik, velik prijatelj” i pohvalio ponudu Varšave da sagradi vojnu bazu za američke vojnike vlastitim novcem.

“Ponudili su da financiranju naše vojnike i još puno toga. Tako bi trebalo biti, a ne ovi glupi dogovori sa svim tim zemljama koje nas iskorištavaju”, rekao je Trump, ne ulazeći u pojedinosti.

Trump bi potkraj kolovoza trebao posjetiti Europu. Predviđen je posjet Poljskoj, no ne i Njemačkoj.

Trump će 24. kolovoza sudjelovati na sastanku skupine G7 u Biarritzu na francuskoj atlantskoj obali gdje će se sastati s Merkel. 

Potom će posjetiti Dansku i Poljsku.

Više od 35.000 američkih vojnika u Njemačkoj

Njemačka ima najviše američkih vojnika u Europi i najviše u svijetu nakon Japana.

Već se neko vrijeme nagađa da SAD planira smanjiti broj vojnika u Njemačkoj, ali to je službeno negirano. Grenell je čak svojedobno najavio povećanje broja vojnika za 1.500.

Njemačka je povećala izdvajanja za obranu i do 2024. planira doseći 1,5 posto BDP-a, no to je još daleko od zacrtanog cilja NATO-a od dva posto.

U Njemačkoj je raspoređeno 35.000 američkih vojnika, a za američku vojsku radi još 17.000 američkih i 12.000 njemačkih civila.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO