Filipini: Policija ubila hiljade ljudi u akcijama protiv droge

Vlada je više puta odbacila optužbe da je policija ubijala korisnike droge i dilere (EPA)

Nezakonita i nekažnjena ubistva nastavljaju se na Filipinima i poslije tri godine rata protiv droge, dok država ne pokazuje želju da istraži akcije policije koja ih navodno izvodi, navodi Reuters.

Amnesty International u izvještaju pod nazivom “Oni samo ubijaju” apeluje na Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava da usvoji rezoluciju u kojoj bi pozvao na istragu na Filipinima, gdje su ilegalne egzekucije i policijska brutalnost, kako se navodi, postale “opasno uobičajene”.

Glasanje Vijeća se očekuje tokom ove nedjelje. 

Moguće tužiti policiju

Tačan broj poginulih u ratu predsednika Rodriga Dutertea protiv droge nije moguće utvrditi, ali Reuters navodi da je ubijeno više hiljada ljudi, od kojih više od 6.000 u operacijama u kojima su, prema tvrdnjama policije, osumnjičeni bili naoružani i opirali se hapšenju.

Vlada je više puta odbacila optužbe da je policija ubijala korisnike droge i dilere i isticala da porodice poginulih mogu da podnesu tužbe protiv policije.

Amnesty tvrdi da vlasti namjerno zataškavaju i dezinformirajuu javnost kako bi onemogućile da se utvrdi koji je tačan broj žrtava, među kojima je najviše siromašnih i pripadnika marginaliziranih grupa, čije porodice nemaju novca za pravnu borbu protiv policije.

Izvor: Agencije