Ali Babacan podnio ostavku u Erdoganovoj AKP

Ali Babacan namjerava osnovati stranku zajedno s bivšim predsjednikom Abdullahom Gulom (EPA)

Bivši potpredsjednik turske vlade Ali Babacan objavio da podnosi ostavku u stranci predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, navodeći kao razlog “duboke razlike” i potrebu za novom vizijom.

Babacan, za kojeg analitičari smatraju da ima namjeru utemeljiti novu političku stranku, rekao je da je podnio ostavku na mjesto u vodećim tijelima Partije pravde i razvoja – AKP.

“Posljednjih godina pojavile su se duboke razlike između poduzetih mjera u mnogim područjima i vrijednosti, ideja i principa u koje vjerujem. Doživio sam slom duha i srca”, rekao je Babacan u saopćenju.

“U sadašnjim okolnostima, Turska treba novu viziju za svoju budućnost. Naša zemlja treba tačne analize u svim područjima, ponovno razrađene strategije, planove i programe”, dodao je.

Snažan udarac Erdoganu

Ta ostavka, koja je snažan udarac turskom predsjedniku, dolazi mjesec dana nakon što je AKP doživio izborni neuspjeh na lokalnim izborima u Istanbulu, najteži izborni poraz koji je doživio Erdogan od dolaska na vlast svoje stranke 2002. godine.

Objava Babacana, poštovane osobe u turskim ekonomskim krugovima, dolazi dva dana nakon što je Erdogan predsjedničkom uredbom smijenio guvernera Centralne banke Turske.

Po medijima, Babacan – bivši ministar ekonomije, šef diplomatije, potom potpredsjednik vlade do 2015. godine – priprema se osnovati svoju stranku, zajedno s bivšim predsjednikom Abdullahom Gulom.

Izvor: Agencije