Vraća li se Ali Babacan u središte turske politike?

Babacan (desno) rekao je da se vladajuća stranka udaljila od svojih osnivačkih principa (EPA)

Vijesti koje dolaze iz Turske otkrivaju uporne poteze velikog broja značajnih političkih figura koji bi mogli rezultirati formiranjem nove stranke ili konkretno dvije partije, u kontekstu pada vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), o čemu govori gubitak Istanbula i Ankare na nedavnim lokalnim izborima.

Ali Babacan je jedno od najistaknutijih imena koja se vraćaju na političku scenu. Prema izvještajima koji dolaze iz različitih izvora, Babacan se sprema za pokretanje nove stranke u saradnji s bivšim turskim predsjednikom Abdullahom Gulom, koji će biti sponzor ovog novog političkog pokreta.  

Agencija Reuters prenijela je krajem prošle sedmice riječi dvojice političkih savjetnika kako Babacan i Gul, obojica osnivači Erdoganove AK partije, planiraju ove godine pokrenuti novu stranku. Jedan od savjetnika je rekao kako će nova stranka najvjerovatnije biti formirana na jesen, dodajući da bi politika nove stranke podsjećala na početke AK partije, koja je osnovana 2001. godine, kada su spojeni ukorijenjeni islamski pogledi s prozapadnim, demokratskim i liberalnim tržišnim pristupom.

Drugi izvor navodi da Babacan i Gul već šest mjeseci razmatraju osnivanje nove stranke, a ideja je uzela maha nakon što je AK partija izgubila ključne gradove na lokalnim izborima koji su održani 31. marta, što se ponovo potvrdilo na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula.    

I Davutoglu osniva partiju?

U istom kontekstu, Muharrem Sarikaya, kolumnista lista Haberturk, kazao je kako je Babacan obavijestio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o odluci da osnuje novu stranku. Međutim, ova vijesti, koju su također objavili i brojni drugi mediji, još uvijek nije potvrđena.

Sarikay dodaje da Babacan mora prvo podnijeti ostavku u AK partiji, jer je član Odbora osnivača, u čemu će ga kasnije slijediti i druge ličnosti poput Besira Atalaya i Nihata Erguna.

Prema riječima ovog turskog novinara, Babacan i njegove kolege ne žele se pojaviti kao disidenti iz AK partije i veoma oprezno djeluju. Čak i kada se radi o imenu nove stranke, njeni osnivači pokušavaju pronaći ime koje bi što manje podsjećalo na „Pravdu i razvoj“. Dodaje da će do osnivanja nove stranke najvjerovatnije doći u septembru ili oktobru, dok drugi izvori predviđaju da će do toga doći i ranije.

Paralelno s ovim pokretom, vjeruje se da i bivši turski premijer Ahmet Davutoglu, istaknuti član vladajuće partije koji se razišao s Erdoganom, također pokušava osnovati novu stranku. U početku su se mogle čuti kontradiktorne vijesti vezano za mogućnost saradnje između Davutoglua i Babacana kako bi se osnovala jedna stranka, s tim da većina izvora u posljednje vrijeme smatra vjerovatnijim to da će Davutoglu ipak ići odvojenim putem od njih dvojice.

O ovakvom razvoju dešavanja i spekulacijama, Fatih Altayli, kolumnista lista Haberturk, kaže kako niko iz stranke AKP ne uzima za ozbiljno navodnu Davutogluovu stranku. Stranački krugovi AKP-a smatraju da Davutoglu nema podršku naroda, te da ne može ništa postići.    

Ovaj kolumnista kaže kako se pažljivo i sa zabrinutošću prate naredni koraci Alija Babacana i Abdullaha Gula, s obzirom na to da stranački krugovi AKP-a kažu kako bi njih dvojica mogla ostvariti nešto. Smatraju da će nih dvojica „dobiti podršku iz zemlje i inostranstva, a i krugovi poslovnih ljudi će biti oduševljeni ovim blokom”.

Ne žele biti meta AK partije i Erdogana

“Zapadna politika i međunarodne institucije će ga odmah prihvatiti i ostvariti kontakte s njima, a ako bi učestvovao na izborima, može dobiti 20 posto ili više glasova”, kazao je.

Kolumnista dodaje da se Babacanu i Gulu ne žuri i da ne žele početi s radom prerano, jer izbora najvjerovatnije neće biti u četiri naredne godine (sve do sljedećih općih izbora 2023. godine). Također, ne žele postati meta AK partije i njenog vođe, predsjednika Erdogana, tokom četiri naredne godine.

Međutim, primjećuje da njih dvojica ne zanemaruju ni to da su šanse za prijevremene izbore veoma male. Kada se radi o politici ove nove stranke, kolumnista kaže da Babacan želi formirati stranku koja će uključiti sve frakcije u okvirima „neokonzervativci-neoliberali“.

Babacan je u svijet politike ušao u društvu Erdogana, kao jedan od osnivača AK partije 2001. godine. Izabran je za člana parlamenta iz Ankare 2002. godine, a zatim imenovan za ministra ekonomije u prvoj vladi AK partije iste te godine. U to vrijeme je bio najmlađi član vlade, sa samo 35 godina.

Babacanu se pripisuje pozitivan preokret u turskoj ekonomiji i ostvarivanje niza uspjeha u povećanju procenta ekonomskog razvoja. Obavljao je i druge dužnosti u vladi, poput pozicije ministra vanjskih poslova, zatim zamjenika premijera zaduženog za ekonomiju sve do avgusta 2015. godine. Babacan se nakon toga povukao iz javnosti, daleko od bilo kakve političke uloge.

Diplomirao je industrijski inženjering, a postdiplomski studij je završio u SAD-u početkom devedesetih godina. Potom se vratio u Tursku gdje je vodio porodičnu firmu koja posluje u tekstilnoj industriji.

Babacan je prepoznat po svojim vještinama koje su ojačale odnose između vlade AKP-a i vanjskog svijeta te olakšale njenu komunikaciju s međunarodnim institucijama, a da nije bio primoran voditi tradicionalne bitke u turskoj politici.

Izvor: Al Jazeera i agencije