Iran planira opet pokrenuti nuklearni reaktor Arak

O ponovnom pokretanju nuklearnog reaktora Arak zastupnike je obavijestio čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi (EPA)
O ponovnom pokretanju nuklearnog reaktora Arak zastupnike je obavijestio čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi (EPA)

Čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, rekao je zastupnicima u nedjelju da će Iran ponovno pokrenuti rad teškovodnog nuklearnog reaktora Arak, izvijestila je novinska agencija ISNA.

ISNA je citirala člana parlamenta koji je prisustvovao sastanku. Teška voda koristi se u reaktorima za proizvodnju plutonija, koji se koristi kao gorivo za nuklearne bojne glave.

Iran je u svibnju prestao poštivati pojedine obveze nuklearnog sporazuma iz 2015. dogovorenog između globalnih sila, nakon što su se Sjedinjene Američke Države 2018. jednostrano povukle iz sporazuma te ponovno uvele sankcije za Teheran.

Ostali potpisnici sporazuma pokušali su održati provođenje sporazuma, što se pokazalo kao sve teži zadatak otkako su tenzije između Washingtona i Teherana porasle u posljednjih nekoliko tjedana.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina sastat će se s Iran u Beču kasnije u nedjelju na izvanrednom sastanku kako bi razgovarali o spašavanju sporazuma.

Rouhani: Iran će podići nivo obogaćivanja uranija

Predsjednik Hassan Rouhani je 3. srpnja rekao kako će Teheran podići razinu obogaćivanja uranija te nakon 7. srpnja započeti s ponovnim pokretanjem nuklearnog reaktora Arak ukoliko nacije u nuklearnom sporazumu ne zaštite trgovinu s Iranom, što je obećano njihovim međusobnim dogovorom, ali koja je blokirana američkim sankcijama.

Smanjenje poštivanja obveza može biti poništeno ako ostale zemlje potpisnice sporazuma održe svoja obećanja, kažu iranski dužnosnici.

Zapadne sile smatraju kako nuklearne ambicije Irana moraju biti obuzdane, zabrinute da Teheran namjerava izgraditi nuklearno oružje. Teheran to pak negira.

Nedjeljnim sastankom Komisije za zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA), što je službeni naziv nuklearnog sporazuma, predsjedat će Helga Schmid, glavna tajnica službe EU-a za vanjske poslove.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO