Iran: Tužilaštvo traži smrtnu kaznu za ‘američke špijune’

Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao sa zapadnim silama i uveo sankcije (EPA)

Iransko tužilaštvo zatražilo je smrtne kazne za nekoliko uhapšenih koji su osumnjičeni da su prošle godine špijunirali za Sjedinjene Američke Države u vojnim i nuklearnim agencijama.

Iran je u avgustu naveo da je uhapsio „desetke špijuna“ u državnim organima od kojih mnogi imaju dvostruko državljanstvo, javili su u utorak iranski državni mediji.

Glasnogovornik suda Gholam-Hossein Esmaili rekao je da bi izvjestan broj osumnjičenih koji su uhapšeni prije manje od godinu mogao dobiti smrtnu kaznu na vojnim sudovima u Iranu.

“Dvojica osumnjičenih koji nisu vojna lica dobila su duge zatvorske kazne”, dodao je Esmaili.

Teheran je u junu saopćio da je pogubio bivšeg službenika avio agencije pri Ministarstvu odbrane, na osnovu optužbi za špijuniranje za američku Centralnu obaveštajnu agenciju – CIA.

Muškarac obješen, supruzi 15 godina zatvora

On i supruga uhapšeni su 2010. godine pod optužbom da su špijunirali za američku obavještajnu službu, pošto su vlasti ustanovile da su u njihovom stanu pronađeni “jasni dokazi” za to.

Vojni sud je muškarca, nakon višegodišnje istrage, osudio na smrt, a njegova supruga dobila je kaznu od 15 godina zatvora.

Iran pribjegava smrtnoj kazni u slučajevima ubistava, silovanja, oružanih pljački, teške trgovine drogom te u slučajevima vojne špijunaže.

Međunarodna zajednica već godinama kritizira Iran zbog takvih pogubljenja.

Izvor: Agencije