Ukrajinski predsjednik želi više turista u Černobilju

Ukrajina je 2011. dopustila turističke posjete jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopuštene nivoe (AP)

Finansijski oslabljena Ukrajina želi privući više turista na mjesto nuklearne katastrofe u Černobilju, što je istaknuo i novi predsjednik te države Volodimir Zelenski.

“Prestanimo zastrašivati turiste i pretvorimo zonu isključenja u magnet za naučnike i turiste”, rekao je Zelenskij u Černobilu.

Taljenje jezgre nuklearnog reaktora i eksplozija u nuklearnom postrojenju u Černobilju 1986, na sjeveru današnje Ukrajine, 100 kilometara od Kijeva, smatra se najvećom nuklearnom katastrofom u historiji.

Ukrajina je 2011. dopustila turističke posjete jer je radijacija iz vremena katastrofe opala na dopuštene nivoe.

“Černobilj je jedinstveno mjesto na planeti gdje se priroda vraća u život nakon globalne katastrofe koju je uzrokovao čovjek i mjesto na kojem je pravi ‘grad duhova’. Moramo pokazati ovo mjesto svijetu: naučnicima, ekolozima, historičarima i turistima”, rekao je Zelenski.

Nova metalna struktura

“Dosad je Černobilj bio negativni dio imidža Ukrajine. Vrijeme je da to promijenimo”, kazao je Zelenski, samo nekoliko mjeseci u mandatu predsjednika, tokom svečanosti na mjestu katastrofe.

Na ceremoniji, ovlasti nad novom zaštitnom strukturom nad nuklearnim postrojenjem Ukrajini su predala međunarodna tijela odgovorna za njenu izgradnju.

Nova izolacija, koja će zamijeniti betonski sarkofag koje su izgradile sovjetske vlasti kako bi prekrile uništeni reaktor, najveća je pokretna metalna struktura na svijetu, kaže se u izjavi delegacije Evropske unije.

Evropska unija dala je više od 430 miliona eura za izgradnju nove metalne strukture nad reaktorom.

Izvor: Agencije