Theresa May odstupila sa čela Konzervativne stranke

Theresa May
May je najavila da će odstupiti nakon što nije uspjela dobiti odobrenje Parlamenta za sporazum o Brexitu (EPA)

Britanska premijerka Theresa May u petak je odstupila sa čela vladajućih konzervativaca, zvanično otvarajući utrku za svog nasljednika, koji bi mogao zauzeti oštriji stav prema sporazumu o Brexitu.

May je prošlog mjeseca objavila da će odstupiti nakon što nije uspjela dobiti odobrenje britanskog Parlamenta za svoj sporazum s Evropskom unijom o napuštanju bloka, što je produbilo političku krizu u podijeljenoj zemlji, koja traje od referenduma o Brexitu 2016, prenosi Fena.

Nastavlja s dužnostima

Nastavit će s premijerskim dužnostima dok stranka ne izabere novog čelnika, u neizvjesnoj utrci punoj suprotstavljenih kandidata.

“Preostalo vrijeme mandata radit će na pitanjima iz domena unutrašnje politike, koja su u srcu njene političke agende”, izjavila je njena glasnogovornica novinarima.

May, nekada nevoljni pristalica britanskog članstva u EU-u, pojavila se u centru političkih događanja nakon referenduma 2016. s neispunjenim obećanjima da će izvesti Veliku Britaniju iz bloka i prebroditi podjele u zemlji, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije