Sudanci ponovo na ulicama, traže civilnu vladu

Demonstranti su i nakon svrgavanja al-Bashira ostali na ulicama, zahtijevajući brz prelazak na civilno rukovodstvo (Arhiva)

Desetine hiljada demonstranata izašle su na ulice gradova u Sudanu zahtijevajući civilnu vlast, skoro tri mjeseca otkako je vojska skinula sa vlasti Omara al-Bashira, a državom vlada Prelazno vojno vijeće.

U glavnom gradu Khartoumu ljudi su se okupili na nekoliko mjesta, a zatim su šetali do kuća onih koji su ubijeni od početka demonstracija, prenosi Beta.

Organizatori skupa kažu da su snage sigurnosti bacale suzavac na demonstrante.

Demonstranti koji su dali izjavu za Al Jazeeru, a čije je djelovanje u državi zabranilo Prelazno vojno vijeće, rekli su da je “ogroman odziv” u Khartoumu i pored blokade interneta.

“Rekli su kako žele da im se čuju zahtjevi,” javlja reporterka Al Jazeere Hiba Morgan, koja izvještava iz Jube, prijestolnice susjednog Južnog Sudana.

Demonstracije na 30. godišnjicu dolaska Bashira na vlast

Vojno vijeće ih je prethodno upozorilo da će biti odgovorni za moguće nasilje i vandalizam.

Vojska je nakon zbacivanja Al-Bashira obećala tranziciju ka civilnoj vladi, ali nakon neuspjelih pregovora, odnosi između vojske i demonstranata su se zategli. 

Razgovori dvije strane oko podjele vlasti propali su ranije ovog mjeseca kada je vojska nasilno rasturila protestni kamp u Khartoumu. Tada je, prema organizatorima protesta, ubijeno više od 120 ljudi, dok vlast tvrdi da je taj broj oko 60.

Danas se takođe obilježava 30 godina otkad je na vlast došao svrgnuti predsednik Omar al-Bashir. On je došao na vlast 1989. nakon vojnog udara kada je srušena posljednja izabrana sudanska vlast.

Izvor: Al Jazeera i agencije