UN pozvao na hitnu i nezavisnu istragu o Mursijevoj smrti

'Država je odgovorna za humano postupanje i poštivanje prava na život i zdravlje', kažu iz OHCHR-a (EPA)
'Država je odgovorna za humano postupanje i poštivanje prava na život i zdravlje', kažu iz OHCHR-a (EPA)

Visoki komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) pozvao je na brzu, nepristranu, potpunu i transparentnu istragu o smrti Muhameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Prvo konkretno saopćenje UN-a o Mursijevoj smrti uputio je glasnogovornik OHCHR-a Rupert Colville.

“Bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi u trenutku smrti bio je pod nadzorom egipatskih zvaničnika. Država je odgovorna za humano postupanje i poštivanje prava na život i zdravlje. Ako dođe do smrti u pritvoru, neophodno je da nezavisna organizacija provede brzu, nepristranu, potpunu i transparentnu istragu kako bi se ustanovio uzrok smrti”, rekao je Colville.

Ukazao je i na određene zabrinutosti u vezi s uvjetima u zatvoru u kojima je Mursi proveo šest godina, a odnose se na pružanje medicinskih usluga i kontakte s advokatima i porodicom.

‘Istraga postupanja prema Mursiju’

“Istraga treba obuhvatiti sve aspekte postupanja zvaničnika prema Mursiju kako bi se ustanovilo jesu li uvjeti u pritvoru izazvali smrt”, rekao je Colville.

Vjeruje da nezavisnu i efikasnu istragu treba provesti nezavisni pravosudni ili neki drugi nadležni organ. 

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi preminuo je u sudnici tačno sedam godina nakon što je svrgnut s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Mursi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima, koji su u Egiptu održani 17. juna 2012, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja još su bila u toku.

Izvor: Agencije


Povezane

Ubistvo Mursija je slika muslimanskog svijeta

Zašto nas onda čudi kada ljudi na Bliskom Istoku preziru Zapad koji je tom njihovom paradoksalnom stanju dobrano kumovao?

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO