Human Rights Watch zahtijeva istragu o smrti Mursija

Mursi je bio peti predsjednik Egipta, uklonjen državnim udarom u julu 2013.

 (EPA)
Mursi je bio peti predsjednik Egipta, uklonjen državnim udarom u julu 2013. (EPA)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je od Ujedinjenih naroda (UN) nezavisnu međunarodnu istragu o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, prenosi Anadolija.

Iz HRW-a su naveli kako bi Vijeće za ljudska prava UN-a trebalo otvoriti istragu o, kako su naveli, brojnim kršenjima ljudskih prava u Egiptu, uključujući i smrt Mursija. 

“Smrt bivšeg predsjednika Mursija dogodila se nakon dugogodišnjeg vladinog zlostavljanja, produženog zatočeništva, neadekvatne medicinske zaštite te nemogućnosti porodičnih posjeta i pristupa advokatima. U najmanju ruku, egipatska vlada je počinila teška kršenja nad Mursijem uskrativši mu zatvorenička prava koja su ispunjavala minimalne standarde”, izjavila je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi umro je u ponedjeljak u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Mursi je preminuo nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

“Egipatska vlada šest godina nije uspjela obezbijediti Morsiju osnovna prava koje je imao kao zatvorenik, poput medicinske zaštite, porodičnih posjeta, uprkos očiglednom pogoršanom fizičkom stanju i njegovim zahtjevima da mu se omogući liječenje”, navela je Whitson u saopštenju.

Zločin mučenja

U saopštenju HRW se navodi da se ophođenje prema Mursiju može tretirati kao zločin mučenja.

“Kakvo god je nečije mišljenje o Mursijevoj politici, ophođenje prema njemu bilo je užasno, a protiv odgovornih treba pokrenuti istragu i na odgovarajući način ih procesuirati”, piše u saopštenju grupe.

Mursi je bio peti predsjednik Egipta, a na toj dužnosti ostao je između juna 2012. i jula 2013., kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smijenjen, suočio se s nizom ozbiljnih optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika.

U maju 2015. godine osuđen je na smrt zbog špijunaže, bijega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali to je bilo poništeno sljedeće godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Ubistvo Mursija je slika muslimanskog svijeta

Zašto nas onda čudi kada ljudi na Bliskom Istoku preziru Zapad koji je tom njihovom paradoksalnom stanju dobrano kumovao?

Lider Muslimanske braće bio je prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, ali je 2013. svrgnut vojnim udarom.

17 Jun 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO