Libijski premijer iznio inicijativu za izlazak zemlje iz krize

Fayez al Sarraj predvodi vladu sa sjedištem u Tripoliju (EPA)

Predsjednik libijske vlade nacionalnog jedinstva, jedine legitimne vlasti koju priznaju Ujedinjeni narodi, obznanio je političku inicijativu kojom se predviđaju izbori do kraja godine radi izlaska zemlje iz velike krize koja se ne stišava.

Fayez al Sarraj koji predvodi vladu sa sjedištem u Tripoliju ocijenio je da je ofanziva koju su prije više od dva mjeseca povele snage maršala Khalife Haftara za oslobađanje prijestolnice osuđena na neuspjeh.

“Polazeći od moje odgovornosti za zemlju i unatoč gruboj ofenzivi kojoj se odupiremo (…) i u kojoj ćemo pobijediti, danas iznosim političku inicijativu za izlazak iz krize”, rekao je Sarraj u govoru koji je objavila mreža Libya al Wataniya sa sjedištem u Tripoliju.

“U dogovoru s UN-ovom misijom potpore u Libiji” (UNSMIL), Sarraj je predložio održavanje “libijskog foruma” kako bi se ujedinile “nacionalne snage utjecajne na političkom i na društvenom polju te pristaše miroljubivog i demokratskog rješenja”.

Potkopavanje demokratije

Inicijativa predviđa i istodobno organiziranje “predsjedničkih i parlamentarnih izbora do kraja 2019.”, ne navodeći kada.

Sarraj optužuje maršala Haftara da želi “potkopati demokratski proces (…) i uspostaviti totalitarni režim koji će voditi jedna osoba i jedna obitelj”.

Maršal Haftar pak ističe da se bori s “teroristima” i ne želi se povući jer bi to značilo poraz za njega i za njegove saveznike.

Po UN-ovim podatcima iz zone borbenog djelovanja izbjegle su 94.000 ljudi.

Izvor: Agencije