Ramazan u Gazi: Iftar na ruševinama zgrada

Članovi porodice Zurab na ruševinama svoje kuće prekidaju ramazanski post (Anadolija)
Članovi porodice Zurab na ruševinama svoje kuće prekidaju ramazanski post (Anadolija)

Muslimanski vjernici širom svijeta ovih dana uživaju u ramazanskim aktivnostima koji se završavaju 4. juna, kada nastupa Ramazanski bajram, piše Anadolija.

Muslimani tokom cijelog mjeseca ramazana obavljaju vjerske dužnosti, od posta do redovnih klanjanja teravih-namaza, učestvovanja na mukabelama te dnevnim učenjima Kur'ana.

Ipak, u nekim dijelovima svijeta muslimani se suočavaju s ozbiljnim političkim, ekonomskim i društvenim problemima što se odražava i na njihove ramazanske aktivnosti.

U posljednjim napadima na Pojas Gaze izraelska vojska je sravnila sa zemljom pojedina područja Refaha

Iftari na ruševinama

Jedno od tih mjesta je zasigurno i Gaza gdje mnogi muslimani, uprkos vrlo teškim uslovima u kojima se nalaze, i dalje uspijevaju postiti i prakticirati druge vjerske aktivnosti tokom mjeseca ramazana.

Nije rijetka pojava da Palestinci čak i iftare na ruševinama zgrada koje su porušene u izraelskim zračnim napadima.

U posljednjim napadima na Pojas Gaze izraelska vojska je sravnila sa zemljom pojedina područja Refaha. U tim napadima uništena je i kuća porodice Zurab. Na ruševinama svoje kuće Zurabovi prekidaju ramazanski post u porodičnoj atmosferi.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetska zdravstvena organizacija donosi upute kako izbjeći debljanje u toku ramazana, kada se konzumira visokokalorična hrana.

11 May 2019

Dok muslimani širom svijeta poste i raduju se mjesecu ramazanu, stanovnici razorenog Jemena ga opet dočekuju u ratu. Mnogi u glavnom gradu Sani, koji su pod kontrolom pobunjenih Husa, ne primaju plate i nemaju novca za osnovne namirnice. Neki kupuju osnovne prehrambene proizvode kojima je istekao rok trajanja. Veći dio Jemena pogođen je glađu i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO