Austrija nastavlja kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom

Austrija, Njemačka i druge članice schengenske zone uvele su vanredne granične kontrole 2015. godine (EPA)

Austrija će produžiti kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom barem do novembra, objavila je u austrijska agencija APA, citirajući pismo austrijskog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla Evropskoj komisiji.

On kao obrazloženje za tu odluku u pismu EK-u navodi uporno visok broj ilegalnih imigranata i “latentnu prijetnju terorizma” zbog mogućeg povratka boraca iz bivših uporišta Islamske države Irak i Levant – ISIL u Siriji i Iraku, prenosi agencija.

Kickl, iz krajnje desne Slobodarske partije Austrije – FPO, ističe kako očekuje da će se povećati broj uhapšenih migranata na takozvanoj balkanskoj ruti prema Evropi.

Vanredne granične kontrole

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Granične kontrole trebale su biti ukinute 11. maja.

Austrija, Njemačka i druge članice schengenske zone uvele su vanredne granične kontrole 2015. godine, nakon što je u Evropu stiglo više od milion izbjeglica i migranta sa Bliskog istoka i Afrike.

Šest članica schengenske zone, uključujući Francusku i Švedsku, produžuju od tada granične kontrole, pozivajući se na sigurnosne razloge i prijetnju ilegalne imigracije, iako EK traži rješenja za slabosti na vanjskim granicama i obnovu slobode putovanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji predsjedava Evropskom Unijom, takođe je bliži stavu CSU-a nego CDU-a Angele Merkel. Austrija je najavila da će tokom svog mandata raditi na ojačavanju vanjskih granica EU. Objašnjava Dominic Kane.  

Published On 02 Jul 2018

Slovenski sedmičnik Mladina u posljednjem broju reagirao je na protestnu notu Mađarske, zbog naslovnice tog lista od 22. marta.  Povod za notu bila je karikatura mađarskog premijera Viktora Orbana, s rukom dignutom u nacistički pozdrav. Službena Budimpešta je to smatrala politički neodgovornim, te je poručila da takvi potezi štete odnosima dvije zemlje. No, iz slovenske […]

Published On 06 Apr 2019

Ograda će biti podignuta u slučaju da Austrija odluči aktivirati oštrije mjere za odvraćanje izbjeglica i azilanata.

Published On 20 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO