Japanski car Akihito abdicirao u korist sina

Akihito će tehnički ostati car do ponoći, kada će tu tron preuzeti njegov sin (EPA)
Akihito će tehnički ostati car do ponoći, kada će tu tron preuzeti njegov sin (EPA)

Japanski car Akihito, koji ima 85 godina, danas završava svoju tri decenije dugu vladavinu, abdikacijom u korist svog sina, prijestolonasljednika Naruhita.

Akihito je danas predvodio glavnu ceremoniju kojom je abdicirao sa Prijestola hrizantema i tron predao starijem sinu Naruhitu, što je prva adbikacija cara u Japanu u posljednjih 200 godina.

Akihito ostaje car do ponoći po lokalnom vremenu i od tada Japan ulazi u novu eru sa Naruhitom.

“Ljudima koji su me prihvatili i podržavali kao simbol, izražavam veliku zahvalu”, poručio je Akihito, odjeven u zapadnjačko odijelo na kratkoj ceremoniji abdikacije u Carskoj palači, te je dodao:

‘Molimo se za mir i sreću’

“Zajedno s caricom, nadam se iz dubine svoga srca da će nova era , koja počinje sutra, biti mirna i plodna, a molimo se za mir i sreću naše zemlje i za sve ljude u svijetu”, rekao je Akihito, prenosi Hina.

Akihito je iz zabrinutosti zbog svojih godina i zdravlja, u avgustu 2016. izrazio želju da abdicira dok je još dobro.

Kao ustavno definisan simbol bez političke moći, Akihito je tražio razumijevanje u poruci svom narodu i odmah je osvojio ogromnu podršku javnosti, otvarajući Vladi Japana put za odobrenje abdikacije.

Budući da je u zakonu o carskoj kući u Japanu nedostajala odredba o abdikaciji vladajućeg cara i da je on praktično dozvoljavao samo posthumne sukcesije, Vlada je donijela jednokratni zakon kojim se dopušta Akihitova abdikacija.

Prvi koji je oženio građanku

Usvajanje njegove abdikacije bilo je dio promjena koje je Akihito donio u palatu – on je bio prvi imperator koji se oženio građankom, caricom Michiko i odlučio je da bude kremiran nakon smrti, čime je promijenio vjekovni običaj sahranjivanja.

Car Akihito će imati novu titulu posle abdikacije, imperator emeritus, ali će u potpunosti biti oslobođen službenih dužnosti i više neće potpisivati dokumente, primati strane dostojanstvenike, prisustvovati vladinim događajima ili vršiti rituale u palati.

On čak neće prisustvovati ritualima sukcesije svog sina i uglavnom će se povući iz javnih nastupa.

Očekuje se da će Akihito uživati u penzionerskim danima, odlasku u muzeje i na koncerte, ili da će provoditi vrijeme u svojim istraživanjima u primorskoj vili. 

Posljednja abdikacija u Japanu dogodila se prije otprilike 200 godina u vrijeme feudalnog perioda Edo, kada je car Kokaku abdicirao u korist svog sina Ninka.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi put u više od 200 godina jedan japanski car planira abdicirati. 85-godišnji car Akihito sutra će, nakon više od 30 godina vladavine, Krizantemino prijestolje prepustiti svom sinu princu Naruhitu. Još 2016. je priopćio da, zbog starosti i lošeg zdravstvenog stanja, više ne može obnašati dužnosti.

Japanski car Akihito obratio se naciji, izrazivši zabrinutost kako bi zbog godina, u predstojećem razdoblju sve teže mogao vršiti svoje dužnosti. Iz japanske Vlade najavljuju kako će potražiti najbolji način kako pomoći vladaru, koji je, prema Ustavu, simbol države i jedinstva naroda, ali nema nikakvu političku moć.

Nakon 27 godina vladavine, japanski je car Akihito saopćio da strahuje kako, zbog narušenog zdravlja i starosti, više neće moći obavljati službene dužnosti. Ako abdicira, prijestolje će naslijediti njegov sin Naruhito. Krhki 80-odišnjak tiha glasa, glava najstarije dinastije na svijetu čiji korijeni, prema mitologiji, sežu 2.600 godina unatrag objavom je načinio korak nezabilježen u modernoj […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO