Pence upozorio Tursku: Ili mi, ili S-400

Zvaničnici SAD-a i NATO-a upozorili su Ankaru da se S-400 ne može integrirati u NATO sisteme (EPA)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence upozorio je u srijedu Tursku na kupovinu ruskog sistema zračne odbrane S-400 i time nastavio vršiti pritisak na tu euroazijsku državu da odustane od kupovine, na koju Washington gleda kao na prijetnju, prenosi agencija Reuters.

“Turska mora izabrati da li želi ostati saveznik najuspješnije vojne alijanse u historiji, ili želi svojim nepromišljenim odlukama ugroziti naše partnerstvo“, rekao je on u američkoj prijestolnici.

Zvaničnici SAD-a i Sjevernoatlantske alijanse – NATO u više navrata upozorili su zvaničnu Ankaru da se S-400 ne može integrirati u NATO sisteme zračne i raketne odbrane te kako će kupovina S-400 ugroziti šanse za realizaciju kupovine američkih borbenih mlaznih aviona F-35.

Kako se navodi, SAD bi mogao uvesti sankcije Turskoj zbog odluke da kupi ruske sisteme.

Cavusoglu: Ne odustajemo

Nešto ranije u srijedu je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kazao kako njegova država neće odustati da ove godine kupi ruski sistem raketne odbrane S-400.

Pred sastanak ministara članica NATO-a u Washingtonu, on je rekao kako se Tursku ne može prisiljavati da bira između Zapada i Rusije, upozorivši da primjer sukoba u Ukrajini pokazuje gdje to može dovesti.

“Kupovina sistema S-400 je gotova stvar”, kazao je šef turske diplomatije u prijestolnici Sjedinjenih Američkih Država.

Američki State Department je ove sedmice zbog toga suspendirao isporuku dijelova za lovac F-35 Turskoj.

Izvor: Agencije