Novi Zeland i Francuska protiv ekstremizma na društvenim medijima

Jacinda Ardern i Emmanuel Macron će voditi sastanak u Parizu 15. maja (EPA)

Novi Zeland je u srijedu saopćio kako će s Francuskom nastojati spriječiti korištenje društvenih medija u promoviranju terorizma i nasilnog ekstremizma, prenose agencije.

Premijerka ove pacifičke države Jacinda Ardern izjavila je kako će 15. maja u Parizu zajedno voditi sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, na kojem će nastojati da svjetski lideri i izvršni direktori tehnoloških firmi pristanu na obećanje nazvano “Poziv Christchurcha”, kako bi se uklonili teroristički i nasilni ekstremistički sadržaj na internetu.

Jedan napadač ubio je 50 ljudi u dvije džamije u Christchurchu 15. marta i uživo prenosio masakr na Facebooku.

“Ključno je da tehnološke platforme kao što je Facebook nisu zloupotrijebljene za terorizam i da, umjesto toga, postanu dio globalnog rješenja za suzbijanje ekstremizma”, navodi Ardern u saopćenju.

Ona je na konferenciji za novinare kasnije u srijedu izjavila kako je razgovarala s liderima brojnih tehnoloških firmi, uključujući Facebook, Twitter, Microsoft, Google…

Pozitivni odgovori kompanija

“Odgovore koji sam dobila bili su pozitivni. Nijedna tehnološka kompanija, baš kao ni jedna vlada, ne bi željela vidjeti nasilni ekstremizam i terorizam na internetu”, rekla je novozelandska premijerka.

Glasnogovornik Facebooka izjavio je kako se firma veseli saradnji s vladama, industrijom i stručnjacima za sigurnost u okviru jasnih pravila.

Facebook Inc, najveća svjetska društvena mreža s oko 2,7 milijardi korisnika, doživjela je kritike nakon napada u Christchurchu da se nije uspjela uhvatiti ukoštac s ekstremizmom.

Jedna od glavnih grupa koja zastupa muslimane u Francuskoj izjavila je će tužiti Facebook i Google zbog poticanja nasilja, jer su dopustili prenos pokolja u Christchurchu na svojim platformama.

Izvor: Agencije