Wall Street Journal: Saudijska Arabija obećala novčanu pomoć Hafteru

Prema navodima UN-a, Hafter je dobio podršku i od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta (EPA)
Prema navodima UN-a, Hafter je dobio podršku i od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta (EPA)

Saudijska Arabija je, kako tvrdi američki Wall Street Journal, obećala vojnom komandantu Khalifi Haftaru milione dolara pomoći za akciju koju je pokrenuo na istoku Libije, u želju da preuzme glavni grad Tripoli.

Prema tvrdnjama ovog lista, Hafter je nekoliko dana prije vojne akcije bio u posjeti Saudijskoj Arabiji, prenosi Anadolija.

Tada se u Rijadu sastao s kraljem Salmanom bin Abdelazizom i prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom. 

Prema navodima Mehanizma UN-a za kontrolu embarga na oružje u Libiji, Hafter je dobio podršku i od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta.

Egipat je demantovao ovu vijest, dok se UAE nije ni oglasio.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je ranije kako je u sukobima u Tripoliju tokom jedne sedmice poginulo 58 osoba, dok ih je ranjeno 323.

Građani protestuju zbog napada

Libijski vojni komandant Khalifa Haftar naredio je prošle sedmice snagama lojalnim njegovom taboru da krenu u marš na Tripoli, glavni grad Libije, a snage Vlade nacionalnog konsenzusa pokrenule su operaciju odbrane prijestolnice.

U međuvremenu, desetine građana okupile su se danas u Tripoliju kako bi iskazali protest zbog napada Haftarovih snaga u tom gradu.

Grupa se okupila na Trgu mučenika u Tripoliju, a nosili su i transparente s natpisima: „Ne puču“, „Zaustavite rat“ i „Ne vojnoj vlasti“. 

UN je danas zatražio prekid vatre u okolini Tripolij kako bi se olakšao odlazak civila i dostavila humanitarna pomoć.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi.

Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Izvor: Agencije


Povezane

Službeni Rim, kojem je Libija nekada bila kolonija, upozorava Pariz, koji je u dobrim odnosima s Khalifom Haftarom, da se suzdrži od podrške bilo kojoj frakciji.

12 Apr 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO