Novi Zeland: Izglasana zabrana poluautomatskog oružja

Od 43.509 zahtjeva za izdavanje dozvole za oružje lani ih je odbijeno samo 188 (EPA)

Svi osim jednog zastupnika u Parlamentu Novog Zelanda glasali su za izmjenu Zakona o oružju kojom će se zabraniti većina poluautomatskog oružja, nešto manje od mjesec poslije napada na dvije džamije u Christchurchu, u kojem je poginulo 50 ljudi.

Reformu Zakona o oružju, koja je usvojena sa 119 glasova “za” i jednim glasom “protiv”, sada mora potpisati generalni guverner kako bi postala zakon, prenosi Tanjug.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je nedavno nakon napada na džamije da će poluautomatske i jurišne puške biti zabranjene u skladu s novim zakonima o oružju.

Nakon napada Ardern je obećala promijeniti zakone o oružju kako bi se hitno ograničio pristup vatrenom oružju, a posebno poluautomatskom, kao što je puška AR-15, koju je koristio napadač na vjernike u dvjema džamijama.

Nema prepreka za dozvole

Potvrdila je da je napadač imao dozvolu za nošenje oružja, koju je dobio u novembru 2017.

Novi Zeland je zemlja sa samo pet miliona stanovnika, a procjenjuje se da je u državi 1,5 miliona komada oružja.

Prema podacima koje su objavili mediji, u 2017. pozitivno je riješeno više od 99 posto zahtjeva za izdavanje dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.

Od 43.509 zahtjeva za izdavanje dozvole odbijeno ih je samo 188, pokazali su podaci.

Australac Brenton Tarrant sredinom marta u dvjema džamijama u Christchurchu ubio je najmanje 50 muslimanskih vjernika, a još 50 osoba ranio.

Izvor: Agencije